Dünya Mahkemede mağdurlara destek olan köpek

Mahkemede mağdurlara destek olan köpek

23.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fransa’nın güneybatısında ‘Lol’ adlı Labrador cinsi köpek, mahkemede yorgun avukatlar ve sinirli yargı personelinin yanı sıra travma geçiren mağdurlara destek oluyor.

Mahkemede mağdurlara destek olan köpek

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Lol, Fransız savcı Frederic Almendros’un benzer yöntemin ABD Seattle’da uygulandığını duyduktan sonra mahkemesinde denemeye karar vermesiyle göreve başladı. Lol şimdiye kadar 3 ila 90 yaşları arasındaki mağdurlarla 80 ceza soruşturmasında yer aldı. Bir hırsızlık olayı nedeniyle travma geçiren yaşlı bir çift, polislere sadece yanlarında Lol varken yaşadıklarını anlatabildi. Yetkililer, “Lol mağdurlara destek olması için eğitildi. Onun dokunuşu mağdurlara güven veriyor” dedi.

Haberin Devamı

Sevgisini hissettiriyor

Lol’un özellikle mahkemede cinsel istismarcılarla yüzleşen mağdurlara moral verdiği bildirildi. Mahkeme görevlisi Lol’un resmi bir statüsü yok. Ancak Fransa’da mağdurlara katkıları olan köpeklere resmi statü verilmesini sağlayacak bir yasa tasarısı meclise getirildi. Tasarı yasalaşırsa, Lol’e adalet bakanlığından finansman sağlanacak.

İlk örnek ‘Lol’

Fransa’da mahkeme köpeği Lol’un görevinin resmileşmesini sağlayacak yasa tasarısının meclisten geçmesinin önemli olduğunu belirten uzmanlar, “Avrupa’da suç mağdurlarına adli destek sağlayan ilk köpek Lol. Bu nedenle desteklenmeli” dedi. Lol’ün bu görevi için aldığı 11 aylık eğitime 17 bin euro ödendiği bildirildi.