Dünya Manş trajedisi Avrupa’yı sarstı

Manş trajedisi Avrupa’yı sarstı

26.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Manş Denizi’ni geçmeye çalışan 27 sığınmacının boğularak hayatını kaybetmesi Avrupa’yı sarstı. Johnson ve Macron acil bir telefon görüşmesi gerçekleştirirken, iki ülkeden birbirini suçlayıcı açıklamalar geliyor.

Manş trajedisi Avrupa’yı sarstı

 

Fransa'dan İngiltere'ye gitmek isteyen sığınmacıların bulunduğu bir botun Çarşamba gecesi batması sonucu 27 kişinin hayatını kaybetmesi, Manş Denizi'nde yaşanan en büyük sığınmacı faciası olarak kayıtlara geçti. Düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu aralarında biri hamile 7 kadın ve 3 çocuğun bulunduğu çok sayıda sığınmacı hayatını kaybederken, yaşananlar Avrupa’yı sarstı.

Haberin Devamı

Olayın ardından 5 insan kaçakçısı gözaltına alınırken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson acil bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Johnson ve Macron, "ölümcül geçişleri önlemek için ortak çabaları hızlandırmanın aciliyeti ve insanların hayatlarını riske atmaktan sorumlu çeteleri durdurmak için mümkün olan her şeyi yapma" konusunda mutabık kaldı. Liderler, "trajik can kayıplarının", bu ölümcül geçişleri durdurmak ve suç çetelerinin işlerine darbe vurmak için tüm seçenekleri masada tutmanın hayati önem taşıdığını bir kez daha gösterdiğini belirtti.

‘Asker göndeririz’

Bununla birlikte iki ülkeden birbirlerini suçlayan açıklamalar da geldi. Johnson, Fransa’nın göçmenleri durdurmak adına daha fazla şey yapması gerektiğini söylerken, Macron ise İngiltere’nin konuyu siyasileştirmemesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

İngiliz basını, Johnson’ın Macron’la görüşmesinde “Bu sorunu çözmek için yüzlerce İngiliz askerini Fransa’ya gönderebiliriz” dediğini duyurdu. Johnson ayrıca “Bu insan kaçakçıları cinayet işledi ve paçayı sıyırıyorlar” ifadesini de kullandı. Johnson'ın "Bazı ortaklarımızı, özellikle de Fransızları, durumun hak ettiğini düşündüğümüz şekilde yapmaya ikna etmekte zorlandık" açıklamasının ardından, İngiliz İçişleri Bakanı Priti Patel de, Fransız mevkidaşıyla temas kuracaklarını ifade etti.

Macron ise, Avrupa Birliği'ni (AB) "göç sorununa" ilişkin acil toplantı yapmaya çağırırken, "Bu alanda daha güçlü bir Avrupa işbirliğine ihtiyacımız var. Fransa transit bir ülke" dedi. AB Sınır Güvenliği Ajansı Frontex'in imkanlarının derhal güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Macron, "Fransa, Manş Denizi'nin mezarlığa dönüşmesine izin vermeyecek." dedi. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise RTL radyosuna verdiği demeçte, "İngiltere'de kötü bir mülteci idaresi var" dedi. Darmanin konunun “uluslararası bir sorun” olduğunu dile getirerek, "Belçikalı, Alman ve İngiliz dostlarımıza, uluslararası seviyede çalışan insan kaçakçılarıyla mücadelemizde bize yardım etmeleri gerektiğini söylüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Darmanin, olaya ilişkin gözaltına alınan kaçakçılardan birinin, botu Almanya'dan satın aldığının da altını çizdi.