Dünya Mars’ta hayatın kanıtı bulundu

Mars’ta hayatın kanıtı bulundu

17.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

NASA’nın keşif aracı Perseverance, Mars’ta geçmişte hayat olabileceğine dair en büyük kanıtı oluşturan organik maddeyi buldu. NASA uzmanı “Araştırmanın kalbindeyiz” dedi.

Mars’ta hayatın kanıtı bulundu

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) keşif aracı “Perseverance” (Azim) Mars’ta hayat olabileceğinin en büyük kanıtı olarak “organik madde” keşfetti.

Haberin Devamı

Perseverance Mars'ta geçen bir buçuk yıl boyunca çok sayıda örnek analiz etti, delme işlemi gerçekleştirdi ve veri topladı.

Zamanın çoğunu Jezero Krateri adı verilen eski bir göl yatağını keşfetmekle geçiren aracın birincil görevi, milyarlarca yıl önce var olmuş olabilecek mikrobiyal yaşam belirtilerini bulmaktı. Bunun için başlıca konum olarak kabul edilen 45 kilometre genişliğindeki bir alandaki kayalar ve yapıları incelendi.

ORGANİK MADDE HAZİNESİ

NASA, Mars’taki Jezero Krateri’nde inceleme yapan Perseverance’ın topladığı örneklerde organik madde “hazinesi” bulunduğunu bildirdi. Şubat ayında Mars’a inen Perseverance’ın 7 Temmuz’dan bu yana eski nehir deltasından 4 örnek topladığı ve böylece edindiği toplam kaya örneği sayısının 12’ye çıktığı bildirildi.

Haberin Devamı

Bilim insanları, en son bir kaya örneğinde keşfedilen organik maddenin bu gezegende 3.5 milyar yıl önce yaşanabilir bir ortamın bulunduğunu gösterdiğini söyledi. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde Perseverance uzmanı olan Ken Farley, “Deltada araştırdığımız kayalar, bulduğumuz en yüksek organik madde konsantrasyonuna sahip” dedi. NASA Bilim Başkanı Thomas Zurbuchen söz konusu keşifle “Mars’ta yaşam var mı?” sorusuna ilişkin araştırmanın “tam kalbinde” olduklarını belirtti. Bilim insanları, “Perseverance, Mars’ta daha önce de organik madde buldu. Ancak bu kez keşfettiği organik maddenin, geçmişte yaşamın var olabileceği bir bölgede ve Dünya’daki fosilleri de koruyan tortul türü bir kayada bulunması çok önemli” dedi.

Perseverance bir numune almadan önce Wildcat Ridge'ın yüzeyinin bir kısmını kazarak toza çevirdi. NASA'nın basın açıklamasına göre örneklerin analizinde, sülfat minerallerle ilişkili olan bir organik molekül sınıfı tespit edildi.

Perseverance'ın analizi sadece organik molekülleri göstermekle kalmadı, ekibin bulduğu şey aynı zamanda görev sırasında şimdiye kadarki en büyük organik madde konsantrasyonu.

NE ANLAMA GELİYOR?

Organik moleküller organik maddeleri oluşturuyor. Yaşamın tanımı gereği, canlı organizmalar tarafından üretilen maddelerin önemli bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Haberin Devamı

Ne var ki Perseverance, Mars'ta eski mikrobiyal yaşamın kanıtı varsa bile buna kesin bir cevap vermek için gerekli donanıma sahip değil.

NASA basın toplantısında Farley, “Gerçek şu ki, başka bir gezegende yaşam olmuş olduğunu kanıtlamak çok zor. Bunun için Mars kayalarını yakından ve Dünya laboratuvarlarında bizzat incelememiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

NASA'nın 2030'da Perseverance örneklerini almak için bir planı var. Her şey yolunda giderse bu örnekler 2033'te Dünya'da gönderilebilir