Dünya ‘McGurk’ü tanımıyorum’

‘McGurk’ü tanımıyorum’

24.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump, terör örgütü DAEŞ’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün istifasına atıfta bulunarak, kendisini tanımadığını ve görev süresinin bitmesine yakın bir zamanda istifa ederek ilgi çekmeye çalıştığını belirtti.

‘McGurk’ü tanımıyorum’

Trump, Twitter’dan yaptığı açıklamasında, “Başkan Obama tarafından 2015’te atanan Brett McGurk’ü tanımıyorum. Şubatta görevinden ayrılıyordu ama şimdi istifa etti. Medya şovmeni? Yalan medya, hiçbir anlamı
olmayan bu olayı büyütüyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Karar şoke edici’

Eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından 2015’te bu göreve atanan McGurk, Trump’ın Amerikan askerlerini Suriye’den çekme kararına tepki olarak istifasını sunmuştu. ABD Savunma Bakanı James Mattis’in emeklilik kararı sonrası, ikinci önemli gelişme olan istifa ile ilgili McGurk, New York Times gazetesine bir e-posta gönderdi. McGurk istifasına yönelik gönderdiği e-postada, çekilme kararının “şoke edici” olduğunu ve “Suriye politikasını tamamen tersine çevireceğini” yazdı. McGurk, Trump’ın kararının “müttefiklerin kafasını karıştırdığını ve birlikte savaştıkları ortaklarını şaşkına çevirdiğini” belirtti. McGurk bu nedenle “yeni talimatları yerine getiremeyeceği” sonucuna ulaşarak bu yönde bir karar aldığını ifade etti.

Haberin Devamı

‘İhtiyatsızlık olur’

McGurk Suriye konusunda “Sahada kalıp bulunduğumuz bölgelerde istikrarın sağlanmasını güvence altına almalıyız. ‘Halifelik fiziksel olarak yıkıldı’ deyip ayrılabileceğimizi söylemek ihtiyatsızlık olur. Çatışmaya bu gözle bakan herkesin buna katılacağını düşünüyorum” demişti.