Dünya Menbiç’te ayaklanma

Menbiç’te ayaklanma

03.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Suriye’nin kuzey doğusunda terör örgütü YPG/PKK’nın “zorunlu askerlik” adı altında zorla silahlı kadrosuna katma uygulamasını protesto gösterileri Menbiç’te halk ayaklanmasına dönüştü.

Menbiç’te ayaklanma

 

NAMIK DURUKAN Ankara - Kent merkezinin yanı sıra çok sayıda belde ve köyde protestoculara ateş açılması sonucu en az 10 kişi yaşamını yitirirken, onlarca kişi de yaralandı. Menbiç kent merkezinde pazartesi günü başlayan gösteriler, büyüyerek devam etti. İşyerlerinin üç gündür kapalı olması nedeniyle kent merkezi ve bağlı yerleşim birimlerinde ihtiyaç maddesi sıkıntısı baş gösterdi. Terör örgütü YPG, olayları bastırmak için sokağa çıkma yasağı uygularken, bölgeye ağır silah ve onlarca zırhlı araç desteğinde takviye güç sevk edildi. Takviye güçler protesto gösterilerinin yoğunlaştığı merkezlere konuşlandırıldı. Buna rağmen, kent merkezinin yanı sıra birçok belde ve köyde binlerce kişinin katılımı ile gösteriler yapılması önlenemedi. Uluslararası M-4 karayolu dahil kent merkezine ulaşan birçok karayolunda denetim göstericilerin eline geçti.

Haberin Devamı

Ateşe verdiler

Göstericiler tarafından ele geçirilen silahlı güçlerin bulunduğu yerler ateşe verilerek, kullanılamaz hale getirildi. Göstericileri durdurmak için YPG sık sık silah kullandı. Silahlı müdahaleye rağmen kontrolü kaybeden teröristlerin kentin birçok noktasından çekilmesine ilişkin görüntüler, yerel ve sosyal medyaya yansıdı. Bazı noktalarda ise yer yer sokak çatışmaları yaşandığı, bazı kişilerin YPG’lilere karşılık verdiği bildirildi. Menbiç’teki aşiret kaynaklarının AA’ya verdiği bilgiye göre, terör örgütünün sivilleri silahlı kadrosuna katma uygulamasına tepki protestolarında göstericilere açılan ateş sonucu son iki günde en az 10 sivil yaşamını yitirdi, 27 sivil de yaralandı.

Geniş güvenlik önlemlerine rağmen olayların devam etmesi üzerine, Rusya ve Esad rejiminden bir heyet, ilçedeki aşiret liderleriyle görüşmek üzere Menbiç ilçe merkezine gitti. Heyet, ilçedeki Ebu Said aşireti lideri Şeyh İbrahim Şelaş ve dört aşiret lideriyle görüşmeler yaptı. Terör örgütü de ilçedeki aşiret liderleriyle görüştü.

Haberin Devamı

Aşiret liderleri ile örgütün sözde sorumluları arasında yapılan görüşme sonrası ortak açıklama yapıldı. Açıklamada uygulamanın durdurulması ve konunun görüşülmesi, alıkonulanların serbest bırakılması ve suça karışanların yargılanması konularında uzlaşmaya varıldığı bildirildi.