Dünya Miçotakis ailesi yeniden iktidarda

Miçotakis ailesi yeniden iktidarda

09.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Seçimden zaferle çıkan Miçotakis, eski başbakanlardan Konstantin Miçotakis’in oğlu. Konstantin Miçotakis, cunta döneminde Türkiye’ye kaçarak sürgünde yaşamıştı...

Miçotakis ailesi yeniden iktidarda

Yunanistan’daki erken genel seçimlerden zaferle çıkan ve tek başına hükümeti kuracak bir sonuç alan Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Kiriakos Miçotakis, dün törenle yemin etti ve başbakanlığı devraldı. Miçotakis, tören sonrası yaptığı açıklamada “Yunan halkı bize Yunanistan’ı değiştirmek için güçlü bir yetki verdi. Şu andan itibaren zorlu çalışmamız başlıyor” dedi. Miçotakis, daha sonra Başbakanlık binasına geçti ve Aleksis Çipras’tan görevi devraldı. Miçotakis liderliğindeki ND, oyların yüzde 39.6’sını alarak birinci parti olurken, 300 sandalyeli mecliste 158 milletvekili çıkarmıştı.


Seçimi kazanan Miçotakis’in, Yunanistan eski başbakanlarından Konstantin Miçotakis’in oğlu olması, kız kardeşi Dora Bakoyannis’in ise eski Dışişleri Bakanı olması, ülkede “ailenin yeniden iktidara dönüşü” olarak yorumlandı. Miçotakis’in babası Konstantin Miçotakis, 1967’de gerçekleştirilen askeri darbe sonrası tutuklanmış, ancak dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’in yardımıyla Türkiye’ye kaçmış, 7 yıl sürgünde yaşamıştı.

‘Önemli adımlar attı’

1967 cuntasının tanığı emekli Büyükelçi Oktay Aksoy, bu kaçışı Milliyet’e anlattı. Aksoy, şunları söyledi:

“Konstantin Miçotakis askeri cuntadan kaçtı ve devlet erkanı tarafından İstanbul’a yerleştirildi. Zorlu süreçlerin ardından iktarı devralan Miçotakis, Türkiye ile ilişkilerin iyileştirilmesi için önemli adımlar attı” dedi. Yeni Demokrasi Partisi ile ilişkilerin geçmişte güçlü olduğuna değinen Aksoy, “1967’de Türkiye, askeri cuntadan kaçanlara kapılarını açtı. Miçotakis de bunlardan biriydi...

Burada kaldığı sürede sık sık yurtdışına gidip geldi, uluslararası anlamda güçlü bağlantıları vardı. Devletimiz kendisiyle resmi temaslar kurmaktan kaçındı. Türkiye, Miçotakis’in Yunanistan’da yeni bir siyaset geliştirmesi için ilişkiler kurmadı. Onlarda o dönemden sonra Türkiye’nin yardımlarını istismar etme yoluna girmedi. Bu zorlu süreçlerin ardından iktidarı tekrardan devralan Miçotakis, Türkiye ile ilişkilerin iyileştirilmesi için önemli adımlar attı.”

‘Dostluk ilişkisi var’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığı döneminden beri Miçotakis ailesiyle dostluk ilişkilerinin bulunduğu söyleyen Aksoy, “Oğul Kiriakos Miçotakis, Türkiye ile iyi ilişkiler kurmanın sağladığı faydaları görmüş bir ailenin ferdi olarak sert politikalardan kaçınacaktır. Yunanistan’da iktidar yıllardır üç önemli aile arasında paylaşılır ve bir takım hanedanlarla yönetilir. Bunlardan biri de Miçotakis ailesi. Yunan liderler Türkiye’yi de AB’de görmek ister. Miçotakis ailesi de Türkiye’nin konumu gereği AB içinde yer almasını destekler adımlar atar” ifadesini kullandı.

Miçotakis’in vaatleri

Miçotakis’in seçim vaatleri arasında 700 bin kişiye istihdam, ekonomik krizin ardından kaçan yabancı yatırımcıyı yeniden ülkeye çekmek, Yunan vatandaşlarının kriz döneminde yurt dışına çıkardıkları paralarını vergi indirimi sağlayarak ülke ekonomisine dahil etmeyi sağlamak gibi konular bulunuyor.

Dışişleri’nden tebrik mesajı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Kiriakos Miçotakis’i kutladı. Türk-Yunan halkları arasındaki dostluk temelinde ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesinin temenni edildiğini belirten Aksoy, “Mevcut diyalog kanallarını süratle çalıştırmak ve gündemimizdeki meseleleri ele almak için temaslarımızı en kısa zamanda başlatmak istiyoruz” dedi.

BİZZAT UĞURLADI

Devir teslim töreni için Başbakanlık binasına geçen Miçotakis’i iktidarı kaybeden Aleksis Çipras karşıladı. Görevi devralan Miçotakis, Çipras’ın Başbakanlık binasından ayrılışını ise kapıdan izledi.

Miçotakis ailesi yeniden iktidarda