Dünya Mısır’da 30 yıllık iktidarı 20’lik GENÇLER sallıyor

Mısır’da 30 yıllık iktidarı 20’lik GENÇLER sallıyor

01.02.2011 - 21:12 | Son Güncellenme:

Bugüne kadar benzeri görülmemiş gösterilerin ardında hepsi 20’li yaşlarında gençler var. Hayatları boyunca Mübarek rejiminde yaşayan gençler protestoları internette örgütledi. El?Baradey’e bile yön veren gençler, rejim interneti kestiğinden beri faksla çalışıyor

Mısır’da 30 yıllık iktidarı 20’lik GENÇLER sallıyor

Nüfusun dörtte üçünün 25 yaşın altında olduğu Mısır’da, 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejimini sallayan gösterilerin facebook üzerinden örgütlenen gençler tarafından en ince ayrıntısına kadar planlandığı ortaya çıktı.
Mübarek’in hükümeti lağvetmesine yol açan cuma günkü gösteride, meydana hangi camilerden yürüneceğine, rotaya, protesto yöntemlerine ve hatta muhalefet lideri Muhammed El Baradey’in hangi camide namaz kılacağına kadar çoğu kararı gençler almış. Kafası karışık görünen orduyu halkın yanına çekmeyi amaçlayan ‘Askere sarıl’ kampanyasının ardında da çoğu 30 yaşın altında olan bu kişilerin olduğu söyleniyor. Facebook üzerinden başlayıp ülkenin geleneksel muhalefet liderlerinin de desteğiyle çığ gibi büyüyen protestonun hikâyesi şöyle:

‘Biz de şaşırdık’
Önceki hafta Baradey’in bir yakının evinde bir araya gelen 6 Nisan Gençlik Hareketi üyesi gençlerin kafasında, Mübarek’in iktidarı bırakması talebiyle facebook üzerinden bir günlük bir sokak protestosu örgütlemek vardı. Yaş ortalaması 24 olan bu gençler tüm hayatlarını Hüsnü Mübarek iktidarında yaşadı.
NYT’ye konuşan Emir Ezz, “Biz yalnızca gençlerin geleceğini düşünüyorduk. 90 binden fazla insanın Facebook’ta protestoya geleceğini belirtmesine çok şaşırdık” dedi.
30 yıldır kısıtlama ve yasakları kanıksamış daha yaşlı muhalefet liderleriyse, ancak bu desteğin farkına vardıktan sonra protestoları destekleme kararı aldılar. Öyle ki ülkenin en köklü muhalif örgütü Müslüman Kardeşler bile harekete destek vermek için son ana kadar bekledi. Onlar ve liberal Mısır Değişim Hareketi ile Baradey’e bağlı grupların harekete destek vermesinin ardından bile ipler genç organizatörlerin elindeydi. Gençler, göstericileri Tahrir (Özgürlük) Meydanı’nda toplanmaya çağırıp, yürüyüş öncesi Cuma namazı için buluşulacak camilerin listesini hazırladılar.
Baradey’in hangi camide namaz kılacağının bile yazılı olduğu e-posta ve cep telefonu mesajları ile halk plandan haberdar edildi. Ezz bir önceki gösterileri kadar insan toplasalar bile bununla yetineceklerini söylese de, nihayetinde dağınık muhalefeti birleştiren bu hareket 100 bin kişinin katılımıyla hükümetin devrilmesine yol açmış oldu. Ezz, grubun grev ve sivil itaatsizlik gibi taktikler üzerinde çalıştığını ve Mübarek gidene kadar pes etmeyeceklerini söyledi.

Wikileaks belgelerine girdi
6 Nisan Haraketi, Wikileaks belgelerinde de detaylı şekilde yer bulmuş. Amerikalı diplomatların Washington’a 2008 yılında gönderdiği bir belgede “6 Nisan Hareketi ve beraberindeki muhalif grupar 2011 başkanlık seçimleri öncesinde, ülkede rejim değişikliği yapacaklarını söylüyor. Ancak bu çok mümkün değil” ifadesi kullandıkları görülüyor.
Mısır’da 6 Nisan 2008 yılında düzenlenen genel grevin organizasyonunda büyük bir rol oynayan gençler bu grev için cep telefonları ve facebook üzerinden ciddi bir propaganda yürüterek, katılımın artmasını sağlamıştı. Fakat daha sonra grup üyelerinin büyük bir çoğunluğu Mısır hükümeti tarafından tutuklandı. 6 Nisan Hareketi daha sonra yer altında faaliliyet göstermeye devam etti ve halen devam eden protestoları örgütledi.

Haberin Devamı

Mısır’da 30 yıllık iktidarı 20’lik GENÇLER sallıyor

Mısır’da 30 yıllık iktidarı 20’lik GENÇLER sallıyor

Mısır’da 30 yıllık iktidarı 20’lik GENÇLER sallıyor

Mısır’da 30 yıllık iktidarı 20’lik GENÇLER sallıyor

Gösterilerin her saniyesi planlı
Mısır’daki protestoları örgütleyen gençler, halka dağıttıkları broşürlerde hangi durumda ne yapılması gerektiğini en ufak ayrıntısına kadar anlatmış. “Nasıl akıllıca protesto edilir?” başlıklı broşürlerde, “Twitter ve facebook izleniyor. Bu broşürleri sadece e-posta ve fotokopi yoluyla dağıtın” notunun ardından Mısır halkının talepleri şöyle sıralanıyor: “Mübarek rejiminin düşmesi; olağanüstü hal yasasının kaldırılması; özgürlük; adalet; Mısır halkının çıkarlarını gözeten, yeni ve askeri olmayan bir hükümet.”
Sivil itaatsizlik önemli hükümet binalarını ele geçirmenin yanı sıra siyasetçileri ve orduyu halkın tarafına çekmenin amaçlandığı bilgisi verilen broşürlerde, planın nasıl uygulanacağına dair ayrıntılı çizimler yer alıyor. Gençler broşürleri fotokopi makineleriyle çoğaltarak dağıtıyor.