Dünya MISIR’DA DEVRİM İŞTE ŞİMDİ TAMAMLANDI!

MISIR’DA DEVRİM İŞTE ŞİMDİ TAMAMLANDI!

13.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mısır’da demokratik seçimlerden sonra ülkeyi perde arkasından yönetmeye devam eden askerin elinden tüm yetkileri alındı. Yeni Cumhurbaşkanı Mursi, Mübarek’in 21 yıllık Savunma Bakanı Tantavi’yi emekliye sevk etti

MISIR’DA DEVRİM İŞTE ŞİMDİ TAMAMLANDI

Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık iktidarını devrilmesinin ardından yasaktan kurtulan Müslüman Kardeşler ile tarihi düşmanları ordunun arasında iktidar çekişmesine saplanarak Arap Baharı’nın en sancılı değişim sürecine şahit olan Mısır, sonunda gerçek bir sivil yönetim için ilk adımı attı.
Müslüman Kardeşler üyesi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, dün Mübarek’in ardından yönetimi geçici olarak devralan ancak bugüne kadar siyasi bir aktör olmaktan vazgeçmeyen Askeri Konsey’in lideri ve savunma bakanı Mareşal Hüseyin Tantavi ile Askeri Konsey’in ikinci ismi olan genelkurmay başkanı Sami Enan’ı emekliye sevk etti. Mursi, Tantavi yerine Mareşal Abdel Fattah El-Sisi’yi atadı, Tantavi ve Enan’ın ise cumhurbaşkanının danışmanı görevini üstlenecekleri açıklandı. Mursi’nin operasyonu en üst düzey iki isimle sınırlı kalmadı; donanma, hava savunma ve hava kuvvetleri komutanları da emekliye sevk edildi.

‘Tantavi’ye danışıldı’
Savunma bakanı yardımcılığına atanan General Muhammed el Assar kararın Tantavi ve Askeri Konsey’in diğer üyelerine danışılarak alındığını söyledi. Ancak açıklama, terfi eden bir isimden geldiği için ordunun bu değişiklikte rızası olmadığına dair şüpheler dinmedi. Mursi’nin sivil darbesi, ordunun cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibinin açıklamasından hemen önce yönetimdeki etkisini korumak için yaptığı son dakika hamlesini de geriye çevirdi. Mursi, Askeri Konsey’in ilan ettiği ve cumhurbaşkanını neredeyse yetkisiz bırakan genelgeyi de iptal etti.
Devrimin ardından 17 ay ülkeyi yöneten Tantavi, aslında Mübarek’in 21 yıllık savunma bakanıydı. Mübarek’in devrilmesinden sonra geçici yönetimin başına geçen Tantavi ile eski rejimin yeraltına inmeye zorladığı Müslüman Kardeşler arasında güç mücadelesi başladı. Geniş kolları olan örgüt yapısı sayesinde destekçilerini korumaya başlayan Müslüman Kardeşler genel seçimlerde yüzde 40 oy alarak iktidara yükseldi. Ardından gelen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de zafer zor da olsa Müslüman Kardeşler’in oldu.

Seçimlere bile karıştı
Seçim konseyi bir haftayı aşkın bir süre boyunca kazananı açıklamazken Askeri Konsey’in Mursi’nin rakibi olan Mübarek’in eski başbakanı Ahmet Şefik’in kazanması için oylarla oynadığı söylentileri yayıldı. Sonunda Mursi’nin kazandığı açıklansa da Askeri Konsey cumhurbaşkanlığını yetkisiz kılan ve orduya nerdeyse sınırsız iktidar yetkisi veren bir anayasal genelge yayımladı. Genelge, cumhurbaşkanına ordunun bütçesi ya da liderliği üzerinde söz hakkı tanımıyor, Askeri Konsey Başkanı Hüseyin Tantavi’yi hem ordunun başı hem de savunma bakanı ilan ediyordu. Genelgeye göre cumhurbaşkanı generallerin onayını almadan savaş açma kararı alamıyordu.

Meclis dağıtılmıştı
Anayasa yazımı için parlamento tarafından oluşturulan komitenin, “herhangi bir nedenden ötürü” görevini yerine getirememesi durumunda Askeri Konsey üyelerini kendi seçeceği yeni bir komite kurabiliyordu. Hatta Askeri Konsey yeni anayasada “devrimin amaçlarıyla çelişen” maddelerin değiştirilmesini talep edebilecekti.
Arkasında ordunun olduğundan şüphelenilen bir karar ile Anayasa Mahkemesi seçim sürecinin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Müslüman Kardeşler’in çoğunlukta olduğu parlamentoyu fesh etmişti. Ancak Mursi parlamentoyu göreve geri çağırmıştı.