Dünya Mısır ile 8 yıl sonra yeniden...

Mısır ile 8 yıl sonra yeniden...

13.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Mısır ile diplomatik düzeyde temaslara başladığını açıklarken, Suudi Arabistan’la da ilişkilerin düzelmemesi için hiçbir sebep olmadığını belirtti

Mısır ile 8 yıl sonra yeniden...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2013’ten bu yana ilişkileri askıda olan Türkiye - Mısır arasında diplomatik düzeyde temasların yeniden başladığını açıkladı. Çavuşoğlu, her iki tarafın da normalleşme için herhangi bir ön koşul ileri sürmediğini belirterek, “Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var” dedi.

Haberin Devamı

Mısır ile 8 yıl sonra yeniden...

Katar dönüşünde AA ve TRT’ye dış politikaya dair güncel gelişmeleri değerlendiren Çavuşoğlu, “Bizden de herhangi bir ön koşul şu anda gitmedi. Ama yıllarca bağlar kopuk olunca bir günde hiçbir şey olmamış gibi hareket etmek de o kadar kolay olmuyor. Yavaş yavaş görüşerek, bir yol haritası belirleyerek ve o konularda adım atarak oluşuyor. Yıllardır ister istemez bu kadar kopukluk olunca bir güven eksikliği de oluyor. Bu normal, iki tarafta da olabilir. O nedenle belli bir strateji, yol haritası çerçevesinde görüşmeler oluyor, devam ediyor” dedi. Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri ile daha önce uluslararası toplantılarda denk geldikçe görüştüklerini, 2013’ten bu yana ilişkilerde kopukluk olduğu için temasların aşama aşama gerçekleştiğini anlattı.

‘Kampanyalar azaldı’


Çavuşoğlu, ilişkilerin gergin seyrettiği Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) konusunda ise, “Son zamanlarda Abu Dabi’den daha olumlu mesajlar görüyoruz. Türkiye’ye yönelik olumsuz kampanyaların azaldığını görüyoruz. Bizim zaten onlarla hiçbir derdimiz yok ancak onların bize yönelik olumsuz tutumları vardı. Ama daha ılımlı görüyoruz şu anda” diye konuştu.

Türkiye’nin Suudi Arabistan’la da ikili problemi olmadığını ancak gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası karşı tarafın konuyu ikili mesele haline getirdiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Suudi Arabistan’la da ilişkilerimizin düzelmemesi için hiçbir sebep yok bize göre. Onlar olumlu adım atarsa biz de olumlu adım atarız. Aynı şey BAE için de geçerli. Derdimiz kimseyle kavga etmek değil” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Arzumuz daha güçlü ilişkiler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır ile diplomatik temasların başlamasına ilişkin konuştu. Altunizade Hz. Ali Camii’nde kıldığı cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Mısır’la istihbari, diplomatik ve ekonomik olarak zaten işbirliği sürecimiz devam ediyor, bunda sıkıntı söz konusu değil. En üst düzeyde değil de en üst düzeyin şöyle bir tık altında bu devam ediyor. Tabii gönlümüz özellikle ister ki yani Mısır’la olan bu süreci çok daha güçlü bir şekilde devam ettirelim. Onun için de yapılan bu istihbari, diplomatik, bunun yanında siyasi görüşmeler netice verici olduktan sonra biz bunu çok daha ileri kademelere taşırız çünkü Mısır halkıyla Türk milletinin ayrı olması söz konusu değil. Herhalde Mısır halkını Yunanistan’ın yanına yerleştirmek mümkün değil. Hiçbir zaman biz Yunan halkıyla Mısır halkının özdeş olacağına inanamayız. Bunun için de tabii olması gereken yerde görmek isteriz” dedi.

Akar: Önemli bir adım

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Mısır ile ilgili son dönemdeki gelişmeler konusunda “Mısır’ın Akdeniz’de hidrokarbon arama ihalesinde, Türkiye’nin BM’ye bildirdiği deniz yetki alanları sınırlarına saygılı davranması, değerli ve bölgesel barış ve istikrar için de önemli bir adımdır. Bu yaklaşım ve son gelişmeler, her iki ülkenin ve diğer bölge ülkelerinin de yararınadır. Kültürel ve tarihsel bağlarımıza yakışan da budur” ifadelerini kullandı.