Dünya Moda devleri çocuk işçi çalıştırdı

Moda devleri çocuk işçi çalıştırdı

02.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiliz Independent gazetesi, iki büyük hazır giyim markası H&M ve Next’in, Türkiye’deki üretim noktalarında Suriyeli çocuk işçilerin çalıştırıldığını yazdı.

Moda devleri çocuk işçi çalıştırdı

İngiltere merkezli İş ve İnsan Hakları Kaynakları Merkezi’nin (BHRRC) raporuna dayandırılan habere göre, 28 büyük giyim markasına Türkiye’deki üretim hatlarında Suriyeli mülteci çocukların çalışıp çalışmadığı soruldu. Soruya olumlu cevap veren sadece H&M ve Next olurken, firmalar durumu 2015 yılı içerisinde fark ettiklerini ve çocukların eğitimlerine geri dönmeleri için gerekli düzenlemeleri yaptıklarını açıkladılar.

Haberin Devamı

Raporda, yanlızca birkaç firmanın zor durumdaki mültecilerin ‘savaş bölgelerinden kaçarken, istismar edilecekleri çalışma şartlarında’ bulunmamaları için önlem aldığı da ifade edildi.

10 firma cevap vermedi

Haberde en çok Suriyeli mülteci ağırlayan ülke olan Türkiye’de, mültecilere çalışma hakkının Ocak ayı içinde verildiği ve ülkedeki yüz binlerce Suriyeli mültecinin asgari maaştan düşük ücretlere çalıştığı aktarıldı.

BHRRC’nin geçen ay konuyla ilgili soru sorduğu Primark ve C&A, üretimlerinde yetişkin Suriyeli mültecilerin çalıştığını açıklarken, Adidas, Burberry, Nike ve Puma üretimlerinde çalışan bütün mültecilerin kayıtlı iş gücüne dahil olduğunu aktardı.

Soruya hâlâ resmi yanıt vermeyen aralarında GAP, New Look ve River Island’ın olduğu 10 firma bulunuyor.

Haberin Devamı

BHRRC’nin genel müdürü Phil Bloomer, H&M ve Next’in ‘dürüstçe cevap verip gerekli önlemleri aldıkları için’ övgüyü hak ettiklerini söyledi. Bloomer ayrıca, Türkiye’de mülteci çocukların işçi olarak çalıştırılmasının yaygın bir durum olduğunu da aktardı.

Öte yandan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, konuyla ilgili bir açıklama yaparak iddiaları yalanladı.