Dünya Modanın ruhuydu

Modanın ruhuydu

20.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Moda dünyası bir efsanesini yitirdi. ‘Kayzer’ lakaplı, Alman modacı Karl Lagerfeld, 85 yaşında Paris’te hayata veda etti. Lagerfeld, sanat direktörü olduğu Chanel için değil dünya moda endüstrisi için ikon haline gelen isimdi

Modanın ruhuydu

Moda devine veda

Haberin Devamı

Günümüzün en önemli moda tasarımcılarından biri olan Karl Lagerfeld, 85 yaşında Fransa’nın başkenti Paris’te hayatını kaybetti. Fransız moda evi Chanel’in sanat direktörü, Alman tasarımcı Lagerfeld, moda dünyasında bir efsane olarak kabul ediliyordu. Ölüm haberini Fransız medyası duyurdu. Kanser tedavisi gören modacının ölümünün ardından Chanel’e sevenleri akın etti.

Son defilelere gidemedi

Masalcı defile konseptiyle podyumları farklı bir alana çeviren Lagerfeld, Chanel’in Paris Moda Haftası’ndaki son iki defilesine yorgun hissetmesi nedeniyle katılmamıştı. Amerikan Vogue dergisi editörü Anna Wintour onun ardından “Tanıdığım tüm insanlar içinde her zaman modanın ruhunu yansıtan bir insan oldu. Dünya erkekleri bir devi kaybetti” dedi. l DIŞ HABERLER

Haberin Devamı

‘Çalışırsan yeni fikir size de gelir’

İkinci Dünya Savaşı öncesi 1933’te Almanya’da doğan modacının asıl adı Karl Otto Laferfeldt’ti. Modacı, “daha ticari” olduğu için soyadını Lagerfeld olarak değiştirmişti. Pierre Balmain’in asistanlığını yapmış, 1965’te Fendi, 1983’te de Paris’teki ünlü moda evi Chanel için çalışmaya başlamıştı. “En az 3 dil bilmeyen hödüktür” diyen efsane, İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyancaya hakimdi. Yaşıtları lüks malikanelerde hayatını geçirirken, o 80’li yaşlarını yılda 14 koleksiyon yaratan bir modacıydı. 83 yaşındayken bir defilesinde “Çalışırsanız yeni fikirler size gelir” demişti.

Modanın ruhuydu

‘Bir karikatür gibiyim’

“Kayzer” lakaplı Lagerfeld yaratmayı hiç bırakmadı. Profesyonel fotoğraf da çeken Lagerfeld, 2002’de “The Karl Lagerfeld Diet” isimli bir diyet kitabı yazmış ve nasıl 40 kilo verdiğini anlatmıştı. Lagerfeld’in bir röportajında kendisine atfedilen “Ben bir karikatür gibiyim, bu hoşuma gidiyor. Bir maske gibi. Benim için Venedik Maskeli Balosu tüm yıl sürüyor” sözleri modacıyı efsaneleştirmişti.Lagerfeld, siyah gözlükleri, at kuyruğu beyaz saçları ve siyah takımıyla bir ikon haline gelmişti.

‘Chanel française halim’

Yine bir röportajında “Fendi benim italyan versiyonum, Chanel benim Chanel Française halim ve geri kalan da ben” diyen Karl Lagerfeld, Chanel’e geçtiğinde artık kaybolmak üzere olan markayı yeniden moda dünyasının zirvesine çıkarmıştı. Geleneği olan bir markayı alarak onu günümüze taşıyan bir yöntemi vardı. Değerli kürkleri alıp bunları renkli boyalarla boyuyor ve “fun fur” (eğlenceli kürk) tanımını ortaya çıkarıyordu. Bu ifade, Fendi markasının çift “F” olan logosunda yer alıyordu. Lagerfeld’in sanatçı dürtüleri onu başarılı bir ticari figür olmasının da önünü açtı.

Haberin Devamı

Kedisiyle gömülmek istemişti

Karl Lagerfeld’in özel hayatı bir sırdı. Choupette isimli kedisiyle birlikte Paris’te tek başına yaşayan modacının evi, kitaplar ve giysilerle doluydu. Gençlik yıllarında bir çizer olmayı hayal eden modacı, “Kızım” dediği 8 yaşındaki kedisine aşkla bağlıydı. Onu ilham perisi olarak gören modacı, Choupette ile gömülmek istediğini söylemişti. Kendisi kadar ünlü Choupette, sosyal medya hesabından 1 yılda 3 milyon euro (18.4 milyon TL) kazanıyordu.

Modanın ruhuydu

‘Keşke son kez sarılabilseydim’

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü moda tasarımcıları, modeller ve yıldız isimler de sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla ‘modanın dahisini’ andı...

Donatella Versace: Karl, senin dehan o kadar çok hayata dokundu ki. Özellikle benim ve Gianni’nin. Senin inanılmaz yeteneğini ve sonsuz ilhamını asla unutmayacağız.

Victoria Beckham: İnanılmaz üzgünüm. Karl, tam bir dahiydi. Profesyonel ve kişisel hayatında her zaman çok nazik ve cömertti.

Mario Testino: Hoşçakal sevgili Karl, Seni özleyeceğiz.

Claudia Schiffer: Karl benim sihir tozumdu. Beni utangaç bir Alman kızından bir süper modele dönüştürdü. Bana moda dünyasında nasıl hayatta kalırımı ve stil yaratmayı öğretti.

Eva Herzigova: Huzurla uyu Karl, seni özleyeceğiz...

Modanın ruhuydu

Gigi Hadid: Başka bir Karl Lagerfeld olmayacak. Seninle geçirdiğim her saniye, onurlandım, zevk duydum ve ilham aldım. Keşke sana son kez sarılabilseydim.

Bella Hadid: Bugün hiçbir şey yolunda gitmiyor. Karl’ı kaybettiğimiz için çok üzgünüm. Onun mizahı, kıvrak zekâsı, modaya olan aşkı ve tutkusu sonsuza dek yaşayacak. Bu dünyaya ilham verdiğin ve kalplere dokunduğun için teşekkürler.

Haberin Devamı

Diane Kruger: Karl... Benim için neler ifade ettiğini ve seni ne kadar özlediğimi anlatmaya kelimeler yetmez. Senin gülüşünü, hayal gücünü ve kibarlığını asla unutmayacağım. Çok üzgünüm.

Mert Alaş: Sahneden moda endüstrisine, tarihin en yetenekli ve karizmatik insanı! Huzur içinde yat Lagerfeld. l EDA ÜNSÜN

‘Bir dev gitti’

Son yarım yüzyılda dünya modasına yön veren Karl Lagerfeld’in ölümü, Türk moda dünyası tarafından da üzüntüyle karşılandı. Türk modacılar ve tasarımcılar, duygularını şu şekilde ifade etti:

Yıldırım Mayruk: Son zamanlarda tek ‘Haute Couture’u, Chanel yaptı. Ve Chanel’i Chanel yapan kişi. Chanel’in yıllık cirosu, şu an bir devletin cirosu kadar.

Zeynep Kartal: Tarzı, tasarımları ve sosyal sorumluluk alanındaki başarılarıyla sadece moda değil, sanat dünyası da gerçek bir kahramanını kaybetti.

Atıl Kutoğlu: Dev bir efsaneydi kendisi. Çok yaratıcı, yaşına rağmen vizyoner ve yenilikçi koleksiyonlara imza attı.

Dilek Hanif: Moda tarihi ikonunu kaybetti. Moda camiası için yeri doldurulamayacak bir isim. Hem sanatçı hem de tasarımcıydı.

Cengiz Abazoğlu: Moda dünyası, büyük bir duayeni kaybetti.

Deniz Berdan: Chanel’i ayağa kaldıran, couture’de bilindikleri kırıp, yeniliklere şekil veren, en önemlisi de sadeliği boş verip, 90’ların başında aşırılığa yön veren yüzyılın en önemli tasarımcısıydı.

Erol Albayrak: ‘Modanın Einstein’ı olarak bilinen Lagerfeld, moda dünyası için çok önemli bir isimdi. Coco Chanel’in ruhuna sadık kalarak, markayı uzun seneler aynı aidiyetle zirveye taşıdı. ABDULLAH MALKOÇ

Chanel’le geçen 39 yıl

Almanya’nın Hamburg kentinde dünyaya gelen ve asıl adı Karl Otto Laferfeld olan modacı, zengin bir ailenin çocuğuydu. Modaya 1972’de Chloe ile adım attı. 1980’lerde Chanel’deki uzun serüveni başladı. Lagerfeld, 1980’lerin başında kendine ait parfüm ve giyim eşyası üreten ‘KL’ adlı bir markayı piyasaya sürdü. 2004’te bu markayı Tommy Hilfiger’a sattı. Kariyeri boyunca Chanel, Fendi, Karl Lagerfeld ve KL olmak üzere 4 marka için tasarım yaptı.

Modanın ruhuydu

CD bile çıkardı

Lagerfeld’in moda alanındaki başarıları bununla sınırlı kalmadı. Brezilyalı ayakkabı firması kapsül koleksiyonlar tasarladı. Resim yaptı, fotoğraf çekti. Hatta en sevdiği şarkılardan Les Musiques Que J’aime (Sevdiğim Müzikler) adlı bir CD çıkardı. Yaşlandığının fark edilmemesi için genç yaşta saçlarını talk pudrasıyla beyaz göstermeye başladı.

Modanın ruhuydu

Podyumlara masalsı bir ortama çeviren Lagarfeld, 22 Ocak’ta Paris’te Chanel’in iki moda şovunu katılamadı. Bu onun kariyeri boyunca gidemediği ilk defileydi.