Dünya Moskova savaşı ‘hissediyor’

Moskova savaşı ‘hissediyor’

02.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın başkenti Moskova yine İHA’ların hedefi olurken, bugüne dek savaşın etkilerini hissetmeyen Moskovalılar yine patlama sesleriyle uyandı.

Moskova savaşı ‘hissediyor’

Ukrayna’nın ‘savaşı Rusya’nın içine taşıma’ hedefi doğrultusunda bu ülkede gerçekleştirilen İHA saldırıları devam ediyor. Rusya’nın başkenti Moskova’da Pazar günü İHA saldırısına uğrayan gökdelene yeniden İHA isabet etti. 

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanlığı, başkent Moskova’ya İHA’larla saldırı gerçekleştirildiğini ve saldırının arkasında Ukrayna’nın olduğunu iddia etti. Bakanlık açıklamasında fırlatılan İHA’lardan 2 tanesinin hava savunma sistemleri tarafından imha edildiği kaydedildi. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin Moskova’nın gece saatlerinde birçok İHA ile hedef alındığını aktardı. TASS Haber Ajansı, saldırıların hemen ardından Moskova Havaalanı’nın kısa bir süreliğine iniş ve kalkışlar için kapatıldığını duyurdu. 

Zelenskiy demişti 

Pazar günkü saldırının ardından bir video mesaj yayımlayan Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, savaşın Rusya topraklarına taşınmakta olduğunu söylemişti. Zelenskiy bunun “kaçınılmaz, doğal ve adil” olduğunu belirtti. Ukrayna sınırına 450-500 km uzaklıkta bulunan Moskova, geçen haftaya kadar nadiren hedef alınıyordu. 

Haberin Devamı

Nitekim Moskova’da yaşanan İHA saldırılarının başkentte yaşayan Rusları etkilediği ve savaşın farkında olmalarını sağladığı ifade ediliyor. Rus halkı, bugüne dek gerek Moskova yanlısı televizyon-basın yayınları, gerekse savaşın etkilerini günlük hayatlarında hissetmemeleri sebebiyle savaşa desteklerini sürdürüyordu. Moskova’ya yönelik İHA saldırıları sonrası Yandex gibi firmaların çalışanlarına ofislerde gece saatlerinde bulunmama duyurusu yaptığı ifade ediliyor. Birçok firma da evden çalışma programlarını sürdürüyor. Gökdelende bulunan bakanlık çalışanları da evden çalışmaya geçti. 

Ukrayna yapımı 

Moskova’daki Ruslar ülkelerinin savaşta olduğu gerçeğiyle yüzleşirken, Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Mihaylo Podolyak, Rusya’nın ‘daha fazla belirsiz İHA’lar ile karşılaşacağını’ belirtti. Moskova’ya yönelik saldırıların Ukrayna yapımı İHA’lar ile gerçekleştirildiği tahmin edilirken, böylece Kiev’in ABD’ye verdiği ‘ABD üretimi silahlarla Rusya’yı vurmama’ sözünü tuttuğu ifade ediliyor. 

Öte yandan Ukrayna, Karadeniz’deki Rus devriye gemilerine de yüzen İHA’lar ile saldırı düzenledi. Rusya Savunma Bakanlığı, Sivastopol’ün 340 kilometre güneybatısında Ukrayna’ya ait ‘insansız botların’, Rus devriye gemilerine saldırdığını duyurdu. Açıklamada, saldırının püskürtüldüğü belirtildi. Bununla birlikte Rusya ise Ukrayna’nın Harkov kentini hedef aldı. 

Haberin Devamı

Gökdelende ne var?

İHA saldırısında aynı gökdelenin hedef olması dikkat çekerken, İHA’nın Rusya tarafından vurulduktan sonra binaya isabet etmesi nedeniyle bu binanın hedef alınıp alınmadığı bilinmiyor. Bununla birlikte ‘IQ’ isimli gökdelende Ekonomi ve İletişim Bakanlıklarının ofislerinin bulunduğu ifade ediliyor. Bina, başkentte iş merkezlerinin yer aldığı ‘Moskva-City’ bölgesinde yer alıyor.

Moskova savaşı ‘hissediyor’

İHA Ukrayna’dan kalkmış olabilir

İHA saldırıları Ukrayna tarafından üstlenilmese de, bu ülke topraklarından yapıldığı büyük oranda kesin. Ukrayna ile Rusya arasındaki sınır bölgesinden Moskova’ya en yakın nokta 450 km uzaklıkta. Dolayısıyla İHA’ların menzili bu tür saldırılar için yeterli. Ukrayna’nın sınırın oldukça gerisinden İHA’ları kaldırması dahi mümkün. Bununla birlikte söz konusu İHA’lar düşük irtifada uçabiliyor, gövdeleri karbon fiber ve radarda kolayca görülmüyor.  

Haberin Devamı

Amerikan New York Times gazetesi de, Ukrayna’dan Moskova’ya yüzlerce kilometre uçarak Rusya’ya karşı saldırılarda kullanılan üç drone modelini tespit ettiğini öne sürdü. Haberde Rusya’daki hedefleri vuran drone’ların, “Bober”, “UJ-22 Airborne” ve adı belirlenemeyen üçüncü bir model olduğu belirtilirken, Mayıs-Temmuz arasında Ukrayna’dan Rusya’ya uçan drone sayısının 2022’nin tamamındaki uçuşlardan iki kat fazla olduğu aktarıldı. Özellikle UJ-22, 6 saat havada kalabiliyor ve 800 km gidebiliyor.