Dünya Musk, yapay zekâ şirketlerini suçladı

Musk, yapay zekâ şirketlerini suçladı

03.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Daha önce tehlikeli olduğunu belirterek yapay zekâ çalışmalarına ara verilmesinı isteyen Elon Musk, Twitter’da gönderi sınırı getirmesini de bu şirketlerin manipülasyonuyla açıkladı.

Musk, yapay zekâ şirketlerini suçladı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD’li milyarder Elon Musk’ın sahibi olduğu Twitter’da kullanıcıların görüntüleyebileceği gönderi sayısına sınır getirmesi tepkiye neden oldu. Musk ise yapay zekâ şirketlerinin siteyi “manipüle etmesi” nedeniyle bu kararı aldığını iddia etti. Platformu geçen yıl satın alan Musk, Twitter hesabından cumartesi yaptığı açıklamada, onaylı hesaplar için günlük gönderi görüntüleme sınırının 6 bin, onaysız hesaplar için 600, yeni onaysız hesaplar için ise 300 olarak belirlendiğini duyurmuştu.

Haberin Devamı

Musk, tepkilerin ardından bu rakamların önce sırasıyla 8 bin, 800 ve 400’e, son olarak da 10 bin, 1.000 ve 500’e yükseltildiğini açıkladı. Bu karar sonrası “Goodbye Twitter” (Elveda Twitter) ABD’de Twitter’da trend konular (Trend Topic) listesine girdi. Musk ise bu adımın yapay zekâ şirketlerinin Twitter’da neden olduğu aşırı boyutlara ulaşan veri kazıyıcılığı ve sistem manipülasyonuna karşı atıldığını savundu. Milyarder bu adımı “geçici acil durum önlemi” olarak nitelendirdi.

‘Veriler çalınıyor’

Daha önce ChatGPT’nin sahibi OpenAI gibi yapay zekâ şirketlerinin büyük dil modellerini eğitmek için Twitter’ın gerçek hayattaki konuşma verilerini kullanmasından duyduğu hoşnutsuzluğu dile getiren Elon Musk, yüzlerce kuruluşun platformun verilerini “son derece agresif bir şekilde” kazıyarak kullanıcı deneyimini etkilediğini söylemişti. Milyarderin pek çok çalışanı işten çıkarmasının ardından Twitter’ın azalan personelinin, yapay zekâ firmalarının gerçekleştirdiği veri kazıma ve sistem manipülasyonuyla mücadelede zorlandığı düşünülüyor. Musk mart ayında tehlikeli olduğunu belirterek ChatGPT gibi yapay zekâ sistemlerinin geliştirilmesine ara verilmesini istemişti.

Haberin Devamı

‘Bunlar bedavacı’

Elon Musk’ın sınırlamasını savunan bir kullanıcı şu ifadeleri kullandı: “Musk nereye varmaya çalışıyor anlatayım: Twitter bedava veri vermeyi bıraktı, musluğu kapattı. OpenAI (ChatGPT) gibi çakallar da veriyi Twitter’dan satın almak yerine, Twitter kullanıcısı taklidi yaparak bedava çekmeye başladı. Bu yüzden Elon kullanıcılara veri sınırı koydu. “