Dünya Musul'a havadan harekat başladı

Musul'a havadan harekat başladı

03.10.2016 - 09:40 | Son Güncellenme:

Musul'un IŞİD işgalinden kurtarılması için gerçekleştirilmesi beklenen kara harekatında son hazırlıklar yapılırken ABD desteğindeki koalisyon uçakları, kentin çevresindeki IŞİD hedeflerini vurdu.

Musula havadan harekat başladı

ABD, Irak ve Kürt yönetimi arasında yapılan görüşmelerde Musul'a ortak operasyon konusunda anlaşma sağlanırken, kentin parça parça kurtarılacağı belirtildi. Musul operasyonu öncesinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Başika bölgesine asker takviyesi yapıldığı ileri sürüldü. Ancak bölgedeki kaynaklar iddiayı yalanladı.

Haberin Devamı

Musul'da IŞİD'e yönelik sürdürülecek kara harekatı konusunda Irak merkezi hükümeti ile Kürt yönetimi arasında süren görüşmelerde operasyona yönelik tam anlaşma sağlanmamasına rağmen pürüzlerin büyük oranda giderildiği öğrenildi. Kürt kaynakları, iki yönetim arasında kısa süre içinde nihai anlaşmaya varılacağını ifade ederken Musul'a yönelik çember giderek daralıyor. Planlanan operasyona kısa süre kala ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının Musul çevresindeki bazı hedefleri vurduğu belirtildi. Kürt internet siteleri, hava saldırısının "Musul'a yapılacak kara operasyonunun öncüsü" olarak değerlendirdi. Hava saldırısında Musul'da IŞİD'in önemli askeri sorumlularından Ebu Hannah'ın da aralarında yer aldığı çok sayıda IŞİD'linin öldürüldüğü, örgüte büyük zayiyat verdirildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Katliam yapılıyor iddiası

Rudaw'ın Kürtçe internet sitesine açıklama yapan KDP Musul sorumlularından Sait Memuzin, Musul'da durumun giderek kötüye gittiğini ve koalisyon güçlerine destek verdiği iddia edilen sivillere yönelik katliamlar yapıldığını ileri sürdü. Memuzin, "Musul kent merkezinde her gün sivillere yönelik terör estiriliyor, öldürülüyor. Hastanelerde ilaç sıkıntısı nedeniyle tedavi yapılamıyor. Çocuklar ilaç yokluğu nedeniyle hayatını kaybediyor. Yiyecek ve içecek sıkıntısı yaşanıyor. Sivillerin kentten çıkışlarına izin verilmiyor. Bir yandan da kapsamlı operasyon öncesi kentten aralarında emirlerin de yer aldığı IŞİD'liler silahlarını barıkarak, altın, para ve kıymetli eşyalarla kaçıyor. Savaşmak istemediği için geçtiğimiz ay 200 IŞİD'li kurşuna dizildi" dedi.

Memuzin, Musul kent merkezinde IŞİD'in 7 ila 10 bin arasında savaşçısısı bulunduğunu, bunların içinde 135'inin Danimarka, 5'inin İngiliz, 115 Irak, 18'inin ise İran Kürtlerinden olduğunu ifade etti. Hava saldırılarına karşı Musul kent merkezinde çok sayıda tünel yapıldığını da ifade eden Memuzin, IŞİD lideri El Bağdadi'nin örgüte, "Eğer Musul'u savunamazsanız, virane edin, çöle çevirin" talimatı verdiğini aktardı.

3 parça Musul iddiası

Haberin Devamı

Demokrat Haber adlı internet sitesine açıklama yapan Peşmerge komutanlarından Sait Çürükkaya, Musul operasyonu planı hakkında önemli detaylar verdi. Çürükkaya, Peşmerge'nin Musul alındıktan sonra kentte kalmayacağını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Musul ile ilgili yapılan görüşmelerde Peşmerge güçlerinin Musul’a girişi söz konusu değil. Musul’un kuzey ve batısındaki bazı bölgelere girişi konuşuluyor. Bu yerler Hemdaniye, Bertıla, Başık, Bazan gibi bölgeleri alıp burada bir hat oluşturmak. Ondan sonra ABD ve Peşmerge güçleri, ki bu iki tabur güçtür şehir merkezindeki operasyonlara destek güç olarak girecek. Bu güçler şehir merkezine girmiş olsa bile tekrar bu hata çekilecek."

Çürükkaya, operasyonun başarılı olması halinde yeni Musul'u "Musul, siyasi olarak iki ya da üç bölgeye bölünecek. Şehrin kuzeyi bir vilayet, batısındaki Şengal bir vilayet olacak. Güneyi ise Musul olarak kalacak. Yani Musul vilayeti bölünecek. Musul sorununun tek çözümü budur. Verilen bilgilere göre Kürtlerin bu talepleri kabul edilmiş durumda. Şunu söyleyeyim Haşdi Şabi güçleri (Şii milis gücü) şu anda operasyon planında yok ama yer alırlarsa kesinlikle kanlı bir operasyon olacak ve çok büyük savaş suçları işlenecektir. Bu nedenle Peşmerge güçleri Haşdi Şabi ile yan yana savaşmayacaktır" diye tanımladı.

Haberin Devamı

Operasyona 10 bin Peşmerge destek verecek

Musul operasyonuna 10 bin Peşmergenin katılacağını belirten Çürükkaya, "Kürtler Musul’u kurtarmıyor. Musul’un kuzeyindeki bölgelere yerleşerek buralardan kesinlikle çekilmiyor. Anlaşma budur. İki tabur dışındaki güçler bir noktayı alacak ve Musul’a 10 km yaklaşıp orada bir hat oluşturacak ve Musul operasyonu sonrası da oradan çekilmeyecek. Amerika ve Irak ile yapılan üçlü anlaşmada 10 bin kişilik peşmerge gücü Irak güçlerine destek için şehrin içine de girebilecek ama orada kalmayacak. Peşmerge güçleri alınan yerlerden kesinlikle çekilmeyecek ve şehrin idaresinde özellikle doğusu ve batısında hakim güç olacak. Kuzeyde ise yine Kürtler, Şebekler ve Hristiyanlar hakim olacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Çürükkaya, Musul'da bir milyonun üzerinde sivil bulunduğunu olası savaşta 800 bine yakın sivil göçünün beklendiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bunlar kamplara toplanacak ve günlük kişi başı 5 dolar harcandığı düşünülürse göçmenler için aylık 100-150 milyon dolar gerekecektir. Dünyanın bu iş için Kürtlere ayırdığı para ise 260 milyon dolar. Bu, kampların iki aylık gideri demek. Savaş uzarsa, ki uzayacak, kamplarda aç kalan susuz kalan insanlar büyük bir dramla karşı karşıya kalacak. Kürtler bu konuda en çok zor durumda kalacak olan kesim. Kürtler, Musul sonrası bir anlaşmaya varılmadan, göçmenler için garanti verilmeden bir operasyona girmek istemeyeceklerdir. Ayrıca bu savaşın sonunda Kürtler bağımsız bir Kürdistan’a ulaşamazlarsa bu kadar savaşın ve kaybın hiçbir anlamı kalmayacaktır. Bu sürecin sonunda bağımsız Kürdistan hayal olmayacaktır."

Parça parça kurtulacak

Anlaşma kapsamında Musul'un nasıl kurtarılacağının de belirlendiğini vurgulayan Çürükkaya, "Adım adım, parça parça kurtulacak. Önce kasabalar, sonra çembere alınarak şehir parçalara bölünerek olacak. Ama siyasi olarak da Sünni aşiretlerin desteği alınarak yapılacak. Bu destek alınmadan yapılacak operasyon risklidir. Haşdi Şabi Güçlerinin operasyona katılımı Sünni Arapların karşı koymasına neden olur. Bu da DAİŞ’in güç kazanması demektir. Böylesi bir senaryo çok kanlı bir savaşa ve Irak ordusunun kırılmasına da yol açabilir" dedi.

Başika'ya takviye iddiası

Bu arada Rudaw'ın iddiasına göre, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Musul'un Başika bölgesine asker takviye etti. TSK'nın kampa asker takviye ettiği iddiası Türk makamları tarafından henüz doğrulanmadı. Başika Cephesi Peşmerge Komutanı Hamid Efendi ise, "Başika’ya herhangi bir asker takviyesi yapılmadı" dedi.