18.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD, İngiltere ve Avustralya tarafından imzalanan ve “AUKUS” adı verilen güvenlik anlaşmasının yarattığı tartışma sürüyor. Anlaşmaya Çin’in ardından en büyük tepkiyi gösteren ülke olan Fransa, Avustralya’nın denizaltı alımında ABD ile İngiltere tarafından devre dışı bırakılmasının ardından Washington ve Canberra Büyükelçilerini acilen geri çağırdı.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian tarafından yapılan yazılı açıklamada, büyükelçilerin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talimatıyla “danışmak” amacıyla geri çağrıldığı belirtildi.
Açıklamada, “Avustralya’nın Fransa ile 2016’dan bu yana sürdürdüğü okyanus sınıfı denizaltı projesinin terk edilmesi ve ABD ile nükleer enerjili denizaltılara dair iş birliğini hedefleyen yeni bir ortaklık kurulduğu duyurusu, müttefik ve ortaklar arasında kabul edilemez bir tutumdur. Bunun sonuçları ittifaklarımıza, ortaklıklarımıza ve Hint-Pasifik bölgesinin Avrupa için önemine dair anlayışımızı etkileyecektir” ifadelerine yer verildi. Bu arada Fransa Washington’da düzenlenecek ABD-Fransa dostluk galasını da iptal etme kararı aldı. Ayrıca Fransa’nın anlaşmada devre dışı bırakılması kamuoyunda da büyük rahatsızlık yaratırken, tepkiler öfkeye dönüştü. Fransız siyasetçiler de bu durumu “yüzyılın fiyaskosu” olarak yorumladı.
‘Tarihi bir karar’
ABD ise Fransa ile tansiyonu düşürmeye çalışıyor. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Paris’in, Hint-Pasifik başta olmak üzere birçok konuda son derece kritik bir ortak olduğunu söyledi. Avustralya Savunma Bakanı Peter Dutton ise “AUKUS” ittifakını, “tarihi bir karar” olarak nitelendirdi ve Fransa’dan “özür dilemeyeceklerini” söyledi.