Dünya Narko-savaş başladı!

Narko-savaş başladı!

11.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ekvador’da güvenliği sağlama vaadiyle göreve gelen Devlet Başkanı Noboa ile ülkede çok güçlü olan uyuşturucu çeteleri arasında büyük bir savaş başladı.

Narko-savaş başladı

Güney Amerika ülkesi Ekvador, uyuşturucu çetelerinin başlattığı büyük bir kaosa sürüklendi. Los Choneros çetesinin lideri ‘Fito’ lakaplı Jose Adolfo Macias Villamar’ın Guayaquil’deki La Regional cezaevinden kaçması ve Devlet Başkanı Daniel Noboa’nın ülke genelinde olağanüstü hal ilan etmesi sonrası şiddet olayları yeniden tırmanışa geçti. 

Haberin Devamı

Sokağa çıkma yasağı getirilen ülkede Noboa orduya sokağa inmesi ve hapishanelerin kontrolünü alması talimatını verdi. Noboa, ayrıca çete lideri Villamar’ın bulunması için binlerce polis memuru ve askeri personeli görevlendirdi. 

Yayını bastılar! 

Ancak çeteler şiddeti daha da tırmandırdı. Sokaklara inen çete üyeleri canlı yayın sırasında televizyon kanalını basarak çok sayıda gazeteci ve çalışanı rehin aldı. Baskın yaklaşık 20 dakika boyunca canlı yayınlandı. Polis daha sonra 13 kişiyi gözaltına alırken, yerel kaynaklara göre ülkede 8 eyalette şu ana kadar en az 23 şiddet olayı gerçekleşti, bazı hapishanelerde ise isyan çıktı. 

Polis, Guayaquil’deki saldırılarda 8 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 kişinin yaralandığını, Nobol kasabasında ise 2 güvenlik görevlisinin “acımasızca öldürüldüğünü” açıkladı. Silahlı çete üyeleri en az 7 polis memurunu rehin alırken, polis araçlarının kundaklandığı, birçok şehirde ise patlamalar yaşandığı öğrenildi. Silahlı saldırganların Guayaquil Üniversitesi’ne girerek öğrencileri de kaçırdığı belirtildi.  

Haberin Devamı

Narko-savaş başladı

Gözdağı verdiler 

Silahlı kişilerin stüdyo baskınına, üniversitelere ve diğer kamu kurumlarına yönelik saldırılar ve başkent Quito’daki yağma olayları da eklenmiş durumda. 

Ülkedeki uyuşturucu kaçakçılığının merkezi olan Guayas eyaletine bağlı liman kenti Guayaquil, Ekvador’un en tehlikeli şehri olarak kabul ediliyor. Meksika ve Kolombiya’daki büyük uyuşturucu kartelleriyle de bağlantısı bulunan çetelerin son dönemde çok güçlendiği ifade ediliyor. Ülkede güvenliği sağlama vaadiyle seçilen Noboa’nın adımları çeteleri rahatsız ediyor. Son olayların çetelerin Noboa’ya karşı bir güç gösterisi olduğu ifade ediliyor.