Dünya NATO füze kalkanının onarımına Rusya engeli

NATO füze kalkanının onarımına Rusya engeli

11.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Gizli Savunma Bakanlığı ve Kongre müfettişlerinin AP’ye sızan raporunda, Avrupa’ya konuşlandırılan füze kalkanı sisteminin hedeflendiği gibi ABD’yi İran’dan gelecek saldırılara karşı koruma konusunda ciddi kusurları bulunduğu, onarılmasının da Rusya ile gerilim yaratabileceği belirtiliyor.

NATO füze kalkanının  onarımına Rusya engeli

Rapora göre, Savunma Bakanlığı’nın çözüm önerilerinden biri Polonya ya da Romanya’ya konuşlandırılması planlanan füze engelleyicilerinin Kuzey Denizi’ne taşınması. Bu adımın Rusya’yı kızdırabileceğinden endişe ediliyor.
Haberde Rusya’nın planın kendi füzelerine karşı yapıldığını düşünmesinin diğer alanlardaki ABD-Rusya işbirliğini zedeleyebileceği söyleniyor. Kongre’nin işe yarayacağından emin olunamayan bir proje için milyar dolarlar aktarmayı gözden geçirebileceği vurgulanıyor.

Haberin Devamı

‘ABD ile bizzat görüşürüm’

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Batı güçlerinin İran’a nükleer programı ile ilgili baskı yapmayı bıraktığı takdirde ABD ile doğrudan görüşmeleri başlatabile-ceğini açıkladı. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in ABD’nin doğrudan müzakere önerisini reddetmesi üzerine, Ahmedinecad ilk defa doğrudan fikrini bildirdi. Ahmedinecad, “İran milletine karşı silahlı tehdit geri çekilirse, ABD ile bizzat kendim görüşürüm” dedi.