Dünya ‘NATO’nun endişelerini dikkate almak lazım’

‘NATO’nun endişelerini dikkate almak lazım’

20.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “NATO’nun S-400 konusunda endişelerini dikkate almamız lazım. Türkiye’nin dikkate almadığını söylemek doğru değil. Her zaman hassasız. S-400 Türkiye’de olursa F-35’lerin sistemine girer iddiasını doğru ve gerçekçi bulmuyoruz” dedi.

‘NATO’nun endişelerini dikkate almak lazım’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Polonya-Romanya Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı’nın ardından Romanya Dışişleri Bakanı Teodor Melescanu ve Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz ile ortak basın toplantısı düzenledi. Gündemdeki konuları değerlendiren Çavuşoğlu, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alımıyla ilgili NATO’nun endişelerinin dikkate alındığını belirterek, “Her zaman hassasız. Biz F-35 projesinin ortağıyız. Türkiye’de üretimini bugüne kadar gerçekleştirdik. Çok ciddi miktarda da yatırım yaptık. Bugüne kadar ödediğimiz miktar 1.2 milyar dolar civarında. Şu ana kadar 4 tane F-35 bize teslim edildi. Pilotlarımız orada eğitim çalışmalarına devam ediyor. Buna benzer, Suriye’den çekilme kararı dahil birçok konuda değişik kurumlardan çelişkili açıklamalar geliyor. Bizim tarafımızda her şey net” değerlendirmesini yaptı. Çavuşoğlu, tartışmaların sebebinin, “Rusya’dan almak zorunda kaldığımız, ihtiyacımız olan, 10 yıldır müttefikilerimizden alamadığımız, Rusya çok iyi bir teklif verdiği için aldığımız S-400 savunma sistemi” olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, “En son Washington ziyaretinde de bir teklifte bulunduk. ‘Gelin bir ortak komisyon kurulsun. NATO da işin içinde olsun ve uzmanlardan oluşsun. Onlar söylesin” dedi.


“NATO sıcak baktı”

“S-400 ile ilgili, F-35’in sistemine girerek onun teknolojisini alabileceği” iddialarını iddiaları gerçekçi bulmadığını ifade eden Çavuşoğlu, “Bu konuda uzmanlar son sözü söylesin. Biz başından beri S-400 savunma sisteminin, programı dahil, tamamen bizim kontrolümüzde olması için hareket ettik. Biraz önce söylediğim iddiaya neden katılmıyoruz? Bugün Suriye’de S-400 var. Suriye üzerinden ABD’nin ve İsrail’in F-35’leri defalarca uçtu. Bu iddia gerçekçi ise zaten çoktan o sisteme girilmiş demektir. Aynı şekilde Norveç’in kuzeyinde, Rusya sınırları içinde S-400 savunma sistemleri var ve Norveç’in F-35’leri de oradan, çok yakından uçuyor. Dolayısıyla S-400 Türkiye’de olursa, F-35’lerin sistemine girer iddiasını doğru ve gerçekçi bulmuyoruz” dedi.

ABD’den henüz olumlu bir yaklaşım görmediklerini belirten Çavuşoğlu, “NATO bu önerimize çok sıcak baktı. Bugün bu teklifimizi arkadaşlarımla da paylaştım. Biz bu tür iş birliğine hazırız. NATO’nun endişelerini de dikkate almamız lazım. Türkiye’nin dikkate almadığını söylemek de doğru değil. Biz her zaman hassasız. Müttefiklerimiz ve NATO da şunu çok iyi anlamalıdır, bizim hava savunma sistemine acilen ihtiyacımız var” dedi.

Hollanda, ABD ve Almanya’nın sınırdan bataryalarını çektiğini hatırlatan Çavuşoğlu, SAMP-T hava savunma sistemini birlikte üretmek için EUROSAM ile anlaşma imzalandığına işaret etti. Çavuşoğlu, “Bu bile bizim önceliğimizin her zaman müttefiklerimizden yana olduğunun göstergesidir. İsteriz ki müttefiklerimizden alalım, ama alamadığımız zaman da başka seçeneklere bakmak zorundayız” diye konuştu. Czaputowicz ise, “Rusya, özellikle Karadeniz’deki faaliyetleriyle Avrupa güvenliğine tehdit oluşturuyor. Bizler, NATO’nun bu bölgedeki askeri görünürlüğünü artırmasını destekliyoruz. Üç ülke, Londra’daki NATO zirvesinde birlikteliğimizi ve dayanışmamızı sergilemek konusunda anlaştık” derken Melescanu da, “AB Dönem Başkanlığı sürecimizde önceliklerimizden bir tanesi Türkiye ve AB arasındaki ilişkiyi hızlandırmak, geliştirmek. Türkiye dediğimizde aday bir ülkeden ve AB’nin kilit partnerinden bahsediyoruz” dedi.

‘NATO’nun endişelerini dikkate almak lazım’

Çavuşoğlu, Türkiye-Polonya-Romanya Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı’nın ardından konuştu.

‘Ege’de durumu değiştirecek’

Yunanistan Savunma Bakanı Evangelos Apostolakis, bir televizyon kanalına verdiği röportajda, Türkiye ve Yunanistan arasındaki meselelerle ilgili konuştu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ikili ilişkilerinin iyi olduğunu belirten Evangelos Apostolakis, “Bir araya gelip konuştuğumuz zaman görüşleri samimi ve iki bakan olarak Ege’de tansiyonun düşürülmesi için yetkilerimiz çerçevesinde yollar arıyoruz” dedi. Apostolakis, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımına ilişkin ise “Bölgede (Ege), hava sahası kontrolü anlamında durumu tamamıyla değiştirecek” değerlendirmesinde bulundu. Yunan Hava Kuvvetlerini güçlendirmeleri gerektiğini de vurgulayan Apostolakis, Türkiye ile durumu dengelemek için F-35 veya farklı modelde savaş uçaklarının alımı ve mevcut jetlerin modernizasyonuna ihtiyaç duyduklarını kaydetti.