Dünya Navalni’ye veda ettiler

Navalni’ye veda ettiler

02.03.2024 - 06:48 | Son Güncellenme:

Cezaevinde ölen Rus muhalif Aleksey Navalni’nin cenaze töreni, tüm engellemelere rağmen büyük bir kalabalık eşliğinde gerçekleşti. Tutuklanma riskine rağmen cenazeye gelenlerin sayısı dikkat çekti

Navalni’ye veda ettiler

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Cezaevinde hayatını kaybeden Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin büyük tartışmalara ve yetkililerin engellemelerine neden olan cenaze töreni dün gerçekleşti.

Haberin Devamı

Başkent Moskova’nın Maryino bölgesindeki bir kilisede gerçekleşen tören öncesi Navalni’nin naaşının getirilmesi dahi sorun oldu. Moskova’da cenaze hizmeti veren kurumların, Navalni’nin naaşını törenin yapılacağı kiliseye taşımayı reddettiği belirtildi. Bu sorun çözüldükten sonra yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı kiliseye cenaze aracı geldi ve Navalni’nin tabutu içeri taşındı.

‘ÖZGÜR RUSYA’ SLOGANLARI

Törene Navalni’nin annesi ve babası da katıldı. Yurt dışında yaşayan çocuklarının yanı sıra eşi, tutuklanma riski nedeniyle törende yer almadı. Yulia Navalnaya, eşinin ölümünden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i sorumlu tutmuştu. Yulia paylaştığı mesajda eşine “26 yıllık mutluluk” için teşekkür etti ve “Bir gün buluşacağız” dedi.

Haberin Devamı

Binlerce Rus, tüm güvenlik önlemlerine rağmen Navalni’nin naaşının getirildiği yol kenarında beklerken, ‘Navalni’ ve ‘Seni unutmayacağız!’ tezahüratları yapıldı. Alanda ise “Rusya özgür olacak!”, “Savaşa hayır!”, “Putin’siz Rusya” sloganları da duyuldu. Binlerce kişinin tutuklanma ve fişlenme riskine rağmen cenazeye gelmesi ise dikkat çekerken, katılmak isteyen birçok kişinin toplu taşıma araçlarından geri çevrildiği, mezarlığa gidemediği öğrenildi. Kiliseye ABD, Almanya ve Fransa büyükelçilerinin de dahil olduğu diplomatlar da geldi.

Navalni’ye veda ettiler

Kilise içinden çekilen bir fotoğraf Navalni’nin ekibi tarafından paylaşıldı.

TERMİNATÖR MÜZİĞİ ÇALDI

Cenaze, yakındaki Borisovskoye Mezarlığı’na götürülürken, cenaze aracı geçtiği sırada yola kırmızı karanfil atıldı. Töreni hiçbir Rus kanalı vermezken, Navalni’nin YouTube kanalından canlı yayınlandı. Tabut mezara indirilirken de, Navalni’nin en sevdiği film olan Terminatör 2’nin müziği çaldı.

Kremlin ve Devlet Başkanı Putin’in en sert muhalifi olan 47 yaşındaki Navalni, 16 Şubat’ta, hakkındaki 30 yıllık hapis cezasını çektiği sırada cezaevinde aniden ölmüştü. Navalni’nin ölümü sonrası anma girişimleri sert müdahaleyle karşılaşmış, çiçek bırakmak isteyenler dahil yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı.