Dünya Nazi altınları gün yüzüne çıkarılıyor

Nazi altınları gün yüzüne çıkarılıyor

04.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Polonya’da Hitler’in askerleri tarafından genelev olarak kullanılan sarayın bahçesine gömülen ve 28 ton hazinenin bulunduğu düşünülen kasalar 1 Eylül’de çıkarılacak.

Nazi altınları gün yüzüne çıkarılıyor

Alman diktatör Hitler’in Nazi ordusu 1 Eylül 1939’da Polonya’yı işgal ederek II. Dünya Savaşı’nı başlatmıştı. Polonya’nın Minkowskie köyünde geçtiğimiz günlerde hazine avcıları, 18. yüzyıldan kalma sarayın bahçesinde, içinde Nazi altınları olduğunu düşündükleri metal bir kasa buldu. “Silesian Bridge Foundation” adlı grubun yönettiği kazı, 14 hektarlık saray bahçesinde eski bir limonluk üzerinde yoğunlaştı. Kasanın konumu, gizli belgeler, bir Nazi subayının günlüğü ve bin yıl öncesine ait gizli bir locaya mensup subayların torunlarından alınan bir haritayla belirlendi. Yüzeyin 3 metre altındaki kasalarda 10 ton Nazi altını ve mücevherlerin bulunduğundan emin olduklarını belirten grup, bir belgenin bölgedeki toplam hazinenin 28 ton olabileceğini gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Nazi altınları gün yüzüne çıkarılıyor

Polonya’nın Minkowskie köyündeki sarayın bahçesinde, define bulma araçları kullanılarak hazinenin bulunduğu yer tespit edildi.

İçinde yaklaşık 240 milyon euroluk hazine bulunan kasaların çıkarılıp açılması için gereken onayın alındığı da açıklandı. Kazı grubu, jeo-radar araması ile tam yerinin tespit edildiği kasaların 1 Eylül’de çıkarılacağını söyledi. Kasalardaki hazinenin Holokost’un (Yahudi soykırımı) baş mimarı olan Nazi subayı Heinrich Himmler’in 4’üncü Reich’i kurma planı için çalınan altın ve mücevherler olduğu düşünülüyor. Kasalarda ayrıca Polonya’da yaşayan zengin Almanların Rus Ordusu’ndan saklamak için Nazi karakoluna teslim ettiği, ancak Breslau’dan Sudeten dağlarına nakledilmesine karar verilmesinin ardından kaybolan “Breslau altınları”nın da bulunabileceği belirtildi. Öte yandan söz konusu saray, işgal sırasında Nazi askerleri tarafından genelev olarak kullanılıyordu.