Dünya Nobel Tıp, mRNA teknolojisi geliştiren bilim insanlarına

Nobel Tıp, mRNA teknolojisi geliştiren bilim insanlarına

03.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

2023 Nobel Tıp Ödülü, Kovıd-19’a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan nükleosid baz modifikasyonlarına ilişkin keşiflerinden dolayı bilim insanları Katalin Karikó ve Drew Weissman’a verildi.

Nobel Tıp, mRNA teknolojisi geliştiren bilim insanlarına

Ödülü kazanan bilim insanları 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon dolar) para ödülünü paylaşacak. Nobel Tıp Ödülü’nü geçen yıl insanın evrimi konusundaki çalışmaları nedeniyle paleogenetik biliminin kurucularından Svante Paabo kazanmıştı.

Haberin Devamı

Çin’in Wuhan şehrinde 2019’da ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılarak 4.5 milyon insanın ölümüne yol açan Kovid-19 pandemisi sırasındaki aşı araştırma ve geliştirme çalışmaları, ikilinin modifiye mRNA teknolojisini ön plana çıkardı. Weissman ve Karikó’nun bu buluşları, mRNA’yı SARS-CoV-2’ye karşı bir aşı olarak kullanım için güvenli, etkili ve pratik hale getirdi. 2020’de mRNA teknolojisi, Kovid-19’u önlemek için ilk kez Pfizer-BioNTech ve Moderna’nın aşılarında kullanıldı. Weismann, Pennsylvania Üniversitesi Parelman Tıp Fakültesi’nde profesör olarak ders veriyor. Mcara bilim insanı Kariko, 2022’ye kadar BioNTech’te kıdemli başkan yardımcısı ve RNA protein replasmanı başkanı olarak görev yaptı ve o zamandan beri şirkete danışmanlık yapıyor. Aynı zamanda Macaristan’daki Szeged Üniversitesi’nde profesör ve Pensilvanya Üniversitesi Perelman Tıp Fakültesi’nde yardımcı profesördür.