Dünya Nükleer gösteri!

Nükleer gösteri!

27.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

NATO’nun Kuzey Avrupa’da devam ettiği ‘nükleer caydırıcılık’ tatbikatına, Moskova da nükleer bir tatbikatla karşılık verdi. İki tatbikatın da rutin olduğu açıklandı.

Nükleer gösteri

Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısında yaşadığı zorluklar devam ederken, Rusya dün nükleer silahlarla tatbikat yaptı. Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, tatbikatı çevrim içi olarak izledi.
Kremlin’den yapılan açıklamada, “Plesetks uzay üssünden ‘Yars’ kıtalararası balistik füze ve Barents Denizi’nden ‘Sineva’ balistik füzesi, Kamçatka’daki Kura poligonuna fırlatıldı. Tatbikatta, havadan seyir füzeleri fırlatan ‘Tu-95MS’ tipi uzun menzilli uçaklar da yer aldı” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Putin dün, Moskova’nın son günlerde sıkça kullandığı söylemi yineledi ve Ukrayna’nın kendi topraklarında ‘kirli bomba’ kullanmayı planladığını iddia etti. Putin ayrıca “Dünyada ve bölgede çatışma ihtimali yüksek” dedi. Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise, tatbikatın amacının, “Düşmanın nükleer saldırısına karşı muazzam bir nükleer saldırıyla karşılık vermek” olduğunu belirtti.

ABD yönetimi, dün Rusya’nın kendilerini nükleer tatbikat düzenleyecekleri konusunda bilgilendirdiğini duyurmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Bu, Rusya’nın gerçekleştirdiği rutin bir tatbikat. Rusya, sebepsiz saldırganca bir şekilde nükleer tehditlerde bulunurken bizi bilgilendirerek sürpriz faktörünü ortadan kaldırıyor ve yanlış hesaplama risklerini en aza indiriyor” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Nükleer gösteri

NATO tatbikatıyla ilgili paylaşımda, ay yıldız desenli kask takan bir Türk savaş uçağı pilotu da yer aldı.

Türk pilot paylaşıldı

Öte yandan NATO’nun da Avrupa’da gerçekleştirdiği “Steadfast Noon” nükleer caydırıcılık tatbikatı sürüyor. NATO Müttefik Hava Komutanlığının (AIRCOM) sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, müttefik ülkelerin hava kuvvetlerinin tatbikat çerçevesinde Avrupa’nın kuzeybatısında onlarca uçağın katılımıyla nükleer caydırıcılık yeteneklerini test ettiği ifade edildi.

Rutin yıllık eğitim faaliyeti olduğu belirtilen tatbikatta 14 ülkeden çeşitli tiplerde 60’tan fazla uçak yer aldığı aktarıldı. Paylaşımda ayrıca aralarında Türk Hava Kuvvetlerine ait bir uçağın da bulunduğu bazı savaş uçaklarının fotoğraflarına yer verildi. Fotoğraflardan birinde ay yıldız desenli kask takan bir Türk savaş uçağı pilotu da yer aldı. ABD’nin B-52 uzun menzilli bombardıman uçaklarının da bulunduğu tatbikatta gerçek mühimmat kullanılmayacağı belirtilmişti.

UKRAYNA: ELEKTRİK YOK, DÖNMEYİN

Ukrayna hükümeti, Rusya’nın özel harekatı gerekçesiyle yurt dışına giden vatandaşlarına ‘bahara kadar geri dönmemeleri’ tavsiyesinde bulundu. Hükümet, ülkenin hasarlı enerji altyapısının bu kış talebi karşılayıp karşılayamayacağına dair artan endişeler üzerine Ukraynalı sığınmacılara bahara kadar geri dönmemelerini tavsiye etti. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk da, “Şebekeler yükü kaldıramayacak. Kışı atlatmak zorundayız” uyarısında bulundu. Ukrayna yönetimi, ülke içindeki vatandaşlarından ise elektrik kullanımında tasarruflu olmalarını istedi.

Haberin Devamı

STOLTENBERG TÜRKİYE’YE GELİYOR

NATO Genel Sekreteri Jean Stoltenberg, Türkiye’ye ziyarette bulunacağını açıkladı. Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, “Tüm NATO müttefikleri, Madrid’de Finlandiya ve İsveç’i katılmaya davet etmek için tarihi bir karar aldı. 28 müttefik bu ülkelerin katılım anlaşmalarını zaten onayladı ve bu en hızlı katılım süreci. Finlandiya ve İsveç, Ankara’nın üyeliği onaylaması için Türkiye ile müzakerelerde adımlar attı. Tüm müttefiklerin katılımı onaylayacağından eminim. Yakında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için Türkiye’ye gideceğim” şeklinde konuştu.