Dünya Obama dümeni sola kırıyor

Obama dümeni sola kırıyor

28.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD, Başkan Obama’nın ikinci döneme ne kadar hızlı başladığını konuşuyor. İlk dört yılda seçmenine verdiği sözleri tutamayan Obama, kadınlar, göçmenler ve orta sınıf için ardı ardına projeler sunuyor

Obama dümeni sola kırıyor

ABD Başkanı Barack Obama geçen hafta pazartesi günü yemin töreninde kadınlara emeklerinin karşılığını vermeyi vaad etti, eşcinsellerin haklarını savundu ve küresel ısınmaya savaş açtı. Yemin töreninde bu kadar politik bir konuşma olağan değildi. Üstelik Beyaz Saray’daki ilk 4 yılında seçmenine verdiği sözleri tuttuğu söylenemezdi. Ancak Obama, bir daha seçilme kaygısı olmamasının da verdiği rahatlıkla harekete geçti.
Obama’nın ne kadar ciddi olduğunun ilk işareti perşembe günü geldi. Savunma Bakanı Leon Panetta kadınların cephede erkek meslektaşlarıyla birlikte savaşma yasağını kaldıracaklarını açıkladı. Ardından Obama’nın Sermaye Piyasası Kurumu’nun (SEC) başına Mary Jo’yu getirdiği açıklandı. New York’ta savcılık yaptığı dönemde El Kaide’ye yaka silktiren bu ufak tefek kadının SEC’in başına gelmesi Obama’nın sonunda Wall Street’e karşı daha sert davranmaya karar verdiği şeklinde yorumlandı.

Göçmenlere vatandaşlık
Başkan Obama, seçmenine verdiği sözleri tutmak için çıktığı yolda en iddialı adımı ise bu hafta atacak. Amerika’da yasadışı 11 milyon kadar göçmen var. Obama salı günü Las Vegas’ta yapacağı konuşmayla bu göçmenlerle ilgili planını açıklamaya hazırlanıyor. Eğer Obama yasadışı göçmenleri vatandaşlığa götürmeyi başarırsa tarihe geçebilir.

“Orta sınıf güçlenecek”
Obama’nın bir haftada başlattığı projeler yalnızca bir başlangıç. Cumartesi günü yaptığı haftalık konuşmada “işinin Amerikan orta sınıfını genişletmek ve güçlendirmek olduğunu” söyledi. Obama “Bu, göçmenlik sistemimizi yenilememiz, çocuklarımızı silah şiddetinden korumamız, bütçe açığımızı gerekli reformları yaparak ve herkesten adil şekilde paylarını ödemesini isteyerek azaltmamız anlamına geliyor” dedi.

Yeni liberalizm dönemi
Tabii Obama’nın köklü değişimler yapmak için Kongre’den onay alması gerekiyor. Bu da Cumhuriyetçilerin ağırlıkta olduğu Temsilciler Meclisi’ni ikna etmesi anlamına geliyor. Senato’daki Cumhuriyetçilerin lideri Mitch McConnell basına Obama’nın yeni girişimleri için “Yeni bir liberalizm dönemi” dedi ve “Eğer başkan böyle bir programın peşinde koşacaksa bunun bizi bir araya getirme amaçlı olmadığı kesin” yorumunu yaptı. Medyada ise Obama’nın duruşu 1981-89 yılları arasında başkanlık yapan Ronald Reagan’la karşılaştırılıyor.