Dünya Obama kendisine küfreden Duterte ile görüşmeyecek

Obama kendisine küfreden Duterte ile görüşmeyecek

06.09.2016 - 06:56 | Son Güncellenme:

Laos'taki ASEAN Zirvesi'nde bugün planlanan randevu, Filipinler Devlet Başkanı'nın ABD liderine 'O..... çocuğu' demesi üzerine üzerine iptal edildi. Filipinler lideri Duterte, sözleri nedeniyle üzgün olduğunu belirten bir açıklama yaptı.

Obama kendisine küfreden Duterte ile görüşmeyecek

Dünya, bir ülke liderinin bir başka mevkidaşına en ağır küfürlerden birini etmesinin şokunu yaşıyor.

Haberin Devamı

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ve ABD Başkanı Barack Obama, bugün ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) Zirvesi'nde bir araya gelecekti.

Obama, ilk kez görüşeceği lidere Filipinler'de uyuşturucu ile mücadele kapsamında yürütülen operasyonlarda, hükümet güçleri tarafından yapıldığı iddia edilen yargısız infazları gündeme getireceğini belirtince Manila'dan hiç beklenmeyen bir yanıt aldı.

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, bunun üzerine "O.... çocuğu, eğer bunu yaparsan görüşmede suratına küfredeceğim" dedi.

ABD lideri ise, küfrün duyulmasıyla Duterte'nin renkli bir kişilik olduğunu söylemiş ve ekibine Filipinler lideri ile yapıcı ve verimli bir görüşme gerçekleştirme olasılığını araştırma görevi verdi.

Haberin Devamı

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, ASEAN Zirvesi'nde planlanan Obama-Duterte görüşmesinin yapılmayacağını, ABD Başkanı'nın bu randevu yerine Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ile görüşeceğini açıkladı.

DUTERTE: ÜZGÜNÜM

Filipinler hükümeti, Başkan Duterte'nin Obama hakkında sarf ettiği sözlerin kişisel bir hakaret olarak anlaşılmasından ve iki müttefik ülkenin başkanı arasında planlanan görüşmenin iptalinden dolayı üzüntüsünü açıkladı.

Resmi açıklamada, Obama'nın Filipinler'deki insan hakları ihlalleri konusunda Duterte'te 'ders vereceği' yolundaki haberlerin Filipinler liderinin tepkisine ve dolayısıyla Obama hakkında ağır sözler kullanmasına yol açtığı belirtildi. Açıklamada, "Başkan Duterte basın karşısında kullandığı sözlerin bu kadar tartışma yaratmış olmasından dolayı üzgündür" denildi.

Filipinler'de 3 ayda 2 bin 400 kişi öldürüldü

Duterte'nin göreve gelmesinden bu yana 2 bin 400'den fazla kişi uyuşturucu ile mücadele kapsamındaki operasyonlarda öldürüldü.

Filipinler Devlet Başkanı "Operasyonlar sürecek. Çok fazla insan ölecek, son satıcı sokaklardan çekilene, son uyuşturucu taciri ölene kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Duterte daha önce de kullandığı cinsiyetçi ifadelerle ve suçlulara yönelik şiddet dolu sözleriyle dikkat çekmişti.

Duterte başkan seçilmeden önce Katolik Kilisesi'nin lideri Papa Francesco'ya ve ABD'nin Manila Büyükelçisi'ne de Obama için kullandığı küfrü kullanmıştı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler insan hakları ihlali yaptığını belirterek Duterte'nin politikalarını kınamıştı. Roma Katolik Kilisesi de nüfusunun çoğunluğu Katolik olan ülkenin başkanını politikaları nedeniyle eleştirmişti.

Kaynak: BBC Türkçe