Dünya Obama’nın gözdesine ‘itaatsizlik’ suçlaması

Obama’nın gözdesine ‘itaatsizlik’ suçlaması

30.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başkan Barack Obama’nın bir soruşturmada ifade vermemesi için kalkan olduğu Adalet Bakanı Holder görevdeyken ‘Kongre’ye itaatsizlikle’ suçlanan ilk bakan oldu

Obama’nın gözdesine ‘itaatsizlik’ suçlaması

Kasım ayındaki başkanlık seçimlerine doğru siyasi gerilimin tırmandığı ABD’de, önceki gün Başkan Barack Obama’nın sağlık reformunun Yüksek Mahkeme’de onaylanmasıyla kazandığı zafere Cumhuriyetçilerin cevabı gecikmedi. Meksika sınırında silah kaçakçılığını kontrol etmek için yürütülen fakat ağır bir başarısızlıkla sonuçlanan ‘Fast and Furious’ (Hızlı ve Öfkeli) operasyonuyla ilgili belgeleri yasama organı Kongre’yle paylaşmayan Adalet Bakanı Eric Holder ‘itaatsizlikle’ suçlandı. ABD tarihinde ilk kez kabinedeki bir bakan için alınan kararın oylanmasını Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratların lideri Nancy Pelosi ve ve çok sayıda Demokrat milletvekili salonu terk ederek boykot etti. Fakat Holder hakkında cezai suçlama 67’ye karşılık 255 oyla, sivil suçlama ise 95’e karşılık 255 oyla Cumhuriyetçi ağırlıklı mecliste kabul edildi.

Cezai ve sivil suçlama
Cezai nitelikli itaatsizlik suçlaması, konuyu Washington DC Başsavcısı Ronald Machen’a taşıyor. Ancak, Obama’nın atadığı ve bürokratik yapıda Holder’ın altında yer alan Machen’ın bakanına karşı işlem yapacağı tahmin edilmiyor. Sivil suçlama ise meclis komitesine Adalet Bakanlığı’nın istenen belgeleri paylaşmaması ve Obama’nın belgelerin gizliliğini korumak için özel yetkisini kullanmasının hukuki geçerliliğinin incelenmesi talebiyle dava açmasına imkan tanıyor. Fakat davaların sonuçlanmasının uzun zaman alacağı öngörülüyor.

Obama özel yetki kullanmıştı
Adalet Bakanı Holder, yaptığı açıklamada, “Bugünkü oylama, bazıları açısından iyi bir siyasi şov vazifesi görebilir, ama esasında bu hem aptalca, hem de Amerikan halkına ağır zarar verici bir çaba. Bu, seçim yılında siyasi güdümlü ve saptırılmış bir çaba” dedi. Obama’nın Holder’ın ifade vermesini engellemek için özel yetkisini kullanması; Türk kamuoyunda Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadeye çağrılan MİT Müsteşarı Hakan Fidan için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın özel yasa çıkarmasına benzetilmişti. Cumhuriyetçiler Holder’ı, soruşturmaya sekte vurmakla suçlarken Demokratlar girişimin siyasi hesaplaşma olduğunu iddia ediyor.