Dünya Öğretmen verdiği bu ödev yüzünden kovuldu! Ülkede gündem olan olay

Öğretmen verdiği bu ödev yüzünden kovuldu! Ülkede gündem olan olay

21.06.2022 - 07:17 | Son Güncellenme:

Her şey uzun yıllar boyunca aynı okulda resim öğretmenliği yapan bir kadının 15 yaşındaki öğrencilere bir sanatçının eserlerini göstermesiyle başladı. Kısa sürede çığırından çıkan olay, öğretmenin ömür boyu öğretmenlik yapmasının yasaklanmasıyla sonuçlanırken, ülkede yeni bir tartışmanın fitilini de ateşlemiş oldu.

Öğretmen verdiği bu ödev yüzünden kovuldu Ülkede gündem olan olay

Milliyet.com.tr - 36 yaşındaki resim öğretmeni Emma Wright uzun bir süredir aynı okulda görev yapıyordu. İngiltere'nin Northamptonshire bölgesindeki Huxlow Science College'ta çalışan Wright, çevresinde çok sevilen bir öğretmendi. Uzun yıllardır aynı okulda görev yapmasından ötürü herkes onu tanıyor, öğrencileri tarafından çok seviliyordu. Ancak yaşanan bir olay Emma Wright'ın kaderini tamamen değiştirecekti. Emma Wright'ın bir hareketi okulu birbirine katacak, olaylar kısa süre içinde çığrından çıkacak ve ülkeyi ayağa kaldıracaktı. Peki Emma Wright ne yapmıştı?

Haberin Devamı

Öğretmen verdiği bu ödev yüzünden kovuldu Ülkede gündem olan olay

SONUCUNU HESAP EDEMEDİ

Her zamanki gibi zil çaldı, derse girdi. Karşısındaki öğrencilerin yaşı 16'dan küçüktü. Bir resim dersiydi ve karşısında merakla gözlerle kendisine bakan öğrencilere bir sanat projesi ödevi hazırladıklarını söyledi. Öğrenciler heyecanlandı. Projede öğrencilere fikir vermesi açısından bir sanatçıdan bahsetti. Sanatçının çalışmaları özgün ve yaratıcıydı. Ancak asıl can alıcı kısım şuydu: Öğrencilere gösterdiği çalışmalar müstehcenlik içeriyordu. "Her şey sanat içindir" diyen deneyimli öğretmen Emma Wright, sanat projesine dahil olacak öğrencilerin ufkunu açmak istemişti. Ama işlerin çığırından çıkacağını hesap edememişti.

ÖĞRENCİLERİN HİÇBİR HAREKETİNE KARIŞMADI

Öğretmenlerinin kendilerine gösterdiği çalışmaları inceleyen öğrenciler, sanat projesi için hazırlıklara başladı. 15 yaşındaki öğrenciler, bu çalışmalardan esinlenerek ortaya oldukça tartışmalı eserler koymaya başladı. Sigara içen ve üstsüz poz veren öğrenciler, kendileri için yasak olan ne varsa yapıyor, öğretmenleri Emma Wright ise öğrencilerinin üstsüz poz vermelerinden sigara içmelerine kadar hiçbir hareketlerine karışmıyordu. Öğrencilerin yasakları delen üretimleri bir araya getirildi ve sanat projesi sergilendi. Fakat işler Wright için hiç de umduğu gibi gitmedi.

Haberin Devamı

Öğretmen verdiği bu ödev yüzünden kovuldu Ülkede gündem olan olay

BÜYÜK BİR İNFİAL YARATTI

Öğrencilerin sanat için yasakları deldiği bu çalışmalar, okulun görsel sanatlar zümre başkanı tarafından bulundu ve derhal bu durum Öğretim Düzenleme Ajansı (TRA) yetkililerine bildirildi. Olay kısa zaman içinde büyük bir infial yarattı. Söz konusu projeden haberdar olan öğrencilerin ebeveynleri okulu bastı, okul yönetimi ise velilere durumun yetkililere bildirildiğini ve henüz bir karar çıkmadığı için beklemede olduklarını söyledi.

İşler giderek karışık bir hal alıyordu. 15 yaşındaki öğrencilerin çalışmalarını inceleyen Öğretim Düzenleme Ajansı yetkilileri, öğretim standartları ve okulun güvenlik kurallarının ciddi şekilde ihlal edildiğine karar verdi. Emma Wright, kısa süre içinde görevinden alındı ve okulla ilişiği kesildi. Wright, uzun yıllardır görev yaptığı okuldan atılmıştı artık. Üstelik görevinden alınmasına sebep olan şey öğrencilerinin sanat projesiydi. Peki o şimdi ne yapacaktı?

ÖĞRETMENLİK YAPMASI YASAKLANDI

Konunun basına yansımasından sonra İngiltere'de yeni bir tartışmanın fitili de ateşlenmiş oldu. 15 yaşındaki gençler, ödüllü sanatçıların özgün çalışmalarını derste görmeli mi yoksa görmemeli miydi? Yetkililerin aldığı karar, sanatın özgürleştirici gücüne bir darbe mi indiriyordu? Hakkında verilen karardan sonra kendisini savunan Emma Wright, öğrencilere gösterdiği çalışmaların özgün eserler olduğunu ve rahatsız edici bir cinsellik barındırmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Öğrencilere gösterdiği çalışmaların benzeri şeklinde eserler ortaya koyması gerektiğini söylemediğini vurgulayan Wright, fotoğrafların kendileri için çok da uygun olmadığını öğrencilere en baştan söylemesi gerektiğini ise kabul etti. Emma Wright hakkındaki karardan geri dönülmedi ve öğretmen yaptığı hareketten ötürü suçlu bulundu.

Ülkesi İngiltere'de süresiz olarak öğretmenlik yapmaktan men edilen Wright'ın 2024 yılına kadar yasağın yeniden gözden geçirilmesi için başvuruda dahi bulunamayacağı kararlaştırıldı.

'HERHANGİ BİR İTİRAZDA BULUNMAYACAĞIM AMA...'

Olaydan sonra uzun bir süre bir açıklama yapmayan Emma Wright, sessizliğini İngiltere merkezli The Sun gazetesine bozdu. Eski öğretmen, şu anda bir huzurevinde çalıştığını söyledi. Öğretmenlik yapmasının yasaklanmasından sonra artık bir huzurevinde görev yapmaya başladığını söyleyen Wright, "Başıma gelen olayda derin bir adaletsizlik olduğunu düşünüyorum. Ancak artık öğretmenlik yapmak istemiyorum. Bu yüzden herhangi bir itirazda bulunmayacağım" dedi. Başına böyle bir olayın geleceğini hiç düşünmediğini söyleyen Emma Wright, öğrencilere karşı hiçbir kötü niyetinin olmadığını söyledi. Wright, "Bu olaydan haberdar olan herkesin en az benim kadar şokta, üzgün ve öfkeli olduğunu düşünmek istiyorum. Ben o okulda uzun yıllar boyunca öğretmenlik yaptım. Herkes beni biliyor" diye konuştu.