Dünya Operasyonlar ertelendi, 20 bin çocuk canlı kalkan!

Operasyonlar ertelendi, 20 bin çocuk canlı kalkan!

01.06.2016 - 15:32 | Son Güncellenme:

Kuşatılan Felluce'de IŞİD 20 bin çocuğu canlı kalkan olarak kullanıyor, 50 bin sivil iki ateş arasında. Irak ordusu sivillerin güvenliği için kent merkezine yapacağı operasyonu erteledi, kentte gıda stoklarında sona doğru gelinmesiyle insani kriz var.

Operasyonlar ertelendi, 20 bin çocuk canlı kalkan

Irak'ta ordu birlikleri, milisler ve aşiretlerin IŞİD’in elinden geri almak için operasyon başlattığı Felluce’de insani bir kriz yaşanıyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), kentte mahsur kalan en az 20 bin çocuğun canlı kalkan olarak kullanıldığını duyurdu. Irak ordusu, sivillerin güvenliği için kent merkezini hedef alan operasyonları bir süreliğine erteledi.

Haberin Devamı

UNICEF'e göre ayrıca çocuklar zorla örgüte katılmaya zorlanabilir. Yazılı bir açıklama yapan UNICEF Irak Temsilcisi Peter Hawkins, "Felluce'de en az 20 bin çocuk yaşıyor. Kentteki gıda stokları bitmek üzere ve temiz su bulma sıkıntısı yaşanıyor. Operasyonlar başladığından beri az sayıda aile Felluce'yi terk edebildi. Bazı aileler oluşturulan iki kampa yerleşirken, bir kısmı da akrabalarına sığındı" dedi.

Hawkins, açıklamasına şöyle devam etti:

"Aşırı şekilde şiddete maruz kalan çocukların korunmasıyla ilgili endişe söz konusu. Çocuklar, çatışmalarda kullanılmak üzere zorla alıkoyma, zorlu güvenlik kontrolleri ve ailelerinden ayrılma riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Çatışmalar için zorla alıkonulan çocuklar hayatları ve geleceklerinin tehlikede olduğunu görüyorlar. Ancak büyüklerin savaşındaki çatışmalarda kullanmak için silah taşımaya zorlanıyorlar."

Haberin Devamı

50 bin sivil iki ateş arasında

Yaklaşık 50 bin sivilin iki ateş arasında kaldığı Felluce’de, militanların kimi kadın ve çocukları kent merkezine götürdüğü de gelen haberler arasında.

Kent merkezine operasyona erteleme

Irak ordusu, sivillerin güvenliği üzerindeki endişeler nedeniyle kent merkezine operasyonu ertelediğini ancak kuşatmanın süreceğini duyurdu.

23 Mayıs'ta başlayan operasyonda geçtiğimiz hafta özel kuvvetler üç koldan Felluce'ye girdi ancak dün IŞİD tarafından misilleme yapıldı.

Musul'la birlikte IŞİD'in elindeki en büyük iki Irak kentinden biri olan Felluce, 2014'ten bu yana IŞİD'in kontrolü altında.