Dünya Orta Asya'da siyasi düğün

Orta Asya'da siyasi düğün

21.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Orta Asya'da siyasi düğün

Orta Asyada siyasi düğün

       KAZAKİSTAN Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Kırgızistan Devlet Başkanı Askar Akayev'in çocuklarının evlenmeleri, kimi çevreler tarafından Dünyaya "peri masallarındaki düğünleri" gibi gösterilmek isteniyor. Anlatılan hikayeye göre Aliye Nazarbeyav'a ile Aydar Akayav'a 4 yıl önce tanışmışlar. Bir aşm serüveni yaşamamıxşlar ama, günlerden bir gün Aydar, Aliye'ye "seni alacağım" demiş.
       Batılı bazı kaynaklar ise bu evliliğin tamamen "siyasi nikah" olduğunu öne sürüyorlar.Bu çevreler Nazarbayev'in küçük kızı, 18 yaşındaki Aliye ile Akayev'in büyük oğlu, 23 yaşındaki Aydar'ın düğününü "Orta Asya'nın hanedanları evlilikle birleşti" diye değerlendiriyorlanr. Yine bu çevrelere göre, Kırgız ve Kazak liderleri, halkları arasındaki bağları pekiştirmek için Orta Çağ'dan kalma bir yönteme başvurdular. Aliye Nazarbayeva ile Aydar Akalev tantanalı törenlerle evlendiler. Ancak, yine bu çevrelere göre genç çiftin, evlilik öncesi yaşadıkları düşünülen "flört" dönemi "formalite gereği" sözleri ile tanımlanabilir. Mart ayında nişanlandılar, ABD'nin ayrı kentlerindeki üniversitelerine döndüler. Şimdi, Issık gölü kenarında iki hafta sürecek bir balayından sonra yine ayrılacaklar.
       Aliye, ABD'de Georgetown Üniversitesi'nde güzel sanatlar eğitimini sürdürecek, Aydar ise, Maryland Üniversitesi'nde iktisat bölümünden kısa süre önce diplomasını aldı.
       Kırgızistan'ın resmi gazetesi ise, düğünle ilgili olarak şu değerlendirmeleri yapıyor: "Artık dağların çocukları ile büyük stepin çocukları, birleşme çağrılarına karşı koyamıyorlar. Bu çağrı, sınırlardan da, ailelerin konumundan da daha güçlü."
       Gelinin babası Nursultan Nazarbayev düğün töreninde yaptığı konuşamada, "Kırgız ve Kazak halkının sonsuza dek birlikte yaşaması ve başarılı olması" dileğinde bulunurken, damadın babası Askar Akayev de, genç çifte, "Kırgızistan ve Kazakistan halkına eşit hizmet edin" öğüdü verdi.