DünyaOrta Asya'ya Türk koridoru

Orta Asya'ya Türk koridoru

25.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Orta Asya'ya Türk koridoru

Orta Asyaya Türk koridoru


Ermeni - Azeri barış görüşmelerinde 'Nahçıvan ve Karabağ'a koridor' formülü ağırlık kazandı. Türkiye Nahçıvan - Bakü koridoruyla Orta Asya'ya bağlanacak


       Karabağ sorununa çözüm bulunması amacıyla Azerbaycan'la Ermenistan arasında sürdürülen görüşmelerde gelinen nokta, Nahçıvan ve Azerbaycan arasında açılacak bir koridorla, Türkiye'ye bu bölge üzerinden Bakü'ye ve oradan Orta Asya'ya karayoluyla bağlanma olanağı sunuyor.
       Edinilen bilgiye göre, Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev'in Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan'la şimdiye kadar sekiz kez yaptığı görüşmede, "koridor formulü" öne çıkmaya başladı. Bu plan, Azerbaycan'ı Nahçıvan'a, Ermenistan'ı da Karabağ'a bağlayacak koridorlar açılmasını öngörüyor.
       Azerbaycan'ın Nahçıvan'a bağlanabilmesi için Ermenistan'ın, İran sınırındaki Megri kasabasının koridor olması düşünülüyor. Buna karşılık Erivan da, Laçin koridoru yardımıyla Karabağ'a bağlanacak. Moskova'da yayınlanan İzvestiya gazetesinin haberine göre, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Vilayet Guliyev, "koridor formulü"nün gerçekleşmesinin Bakü adına büyük başarı olacağını açıkladı.
       Bu formulün uygulanmasından özellikle Azerbaycan'la Türkiye kazançlı çıkacak. Bakü böylece, kendisine bağlı özerk bir cumhuriyet olan, ancak ortak sınırı bulunmayan Türkiye'ye komşu Nahçıvan'la ilk kez birleşmiş olacak. Türkiye de, Ermenistan'ın devre dışı kalmasıyla, Nahçıvan - Azerbaycan üzerinden Kafkasya'ya engelsiz ulaşabilecek. İlk kez, 1980'li yılların sonunda Paul Goble tarafından gündeme getirilen bu plan Rusya, Ermenistan ve İran'ı ise zor duruma düşürecek. İzvestiya gazetesi, Kafkasya taktiklerini Azeri - Ermeni anlaşmazlığını dayandıran Moskova'nın, planın kabul edilmesi halinde, Hazar petrolünün taşınması dahil, pek çok alanda zarar göreceğini yazdı. Ermenistan ise, hem İran'la sınırını kaybedecek, hem de güneyden Türkiye ve Azerbaycan tarafından kuşatılacak. Gözlemciler, planın kabul edilmesi için ABD'nin Erivan'a baskı yaptığını, ancak "koridor pazarlığı"nın Ermenistan'da iktidarın devrilmesine kadar uzanabilecek tehlikeli sonuçları olabileceğini belirtiyor. Azerbaycan'a bağlı olan Karabağ, sekiz yıldır Ermeni birliklerinin işgalinde bulunuyor.