Dünya Ortadoğu’da ‘tarihi ziyaret’

Ortadoğu’da ‘tarihi ziyaret’

30.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’in, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptığı resmi ziyaretin, hem İsrail hem de Arap dünyası için bir dönüm noktası olduğu ifade ediliyor.

Ortadoğu’da ‘tarihi ziyaret’

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, ülkesinin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile geçen yıl yaptığı normalleşme anlaşmasından sonra Abu Dabi’yi ziyaret eden ilk İsrailli bakan oldu. Lapid, ziyaret öncesi uçaktayken “BAE’ye tarihi bir ziyarette bulunuyorum” paylaşımında bulundu. Lapid, 2 gün sürecek resmi ziyareti kapsamında BAE’li mevkidaşı Abdullah Bin Zayed Al Nahyan ve BAE’deki Yahudi Topluluk’un önde gelenleriyle bir araya gelecek.

Haberin Devamı

Ziyarette, İsrail’in Abu Dabi’deki büyükelçiliği de resmi törenle hizmete girdi. Büyükelçiliğin açılışından sonra gazetecilere kısa bir açıklama yapan Lapid, BAE ve İsrail arasında geçen yıl imzalanan normalleşme anlaşmasının mimarının eski İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu olduğunu, bu vesileyle kendisine teşekkür ettiklerini söyledi. Abu Dabi’de elçilik binasının açılışını tarihi bir an olarak niteleyen Lapid, “Anlaşmalar liderler arasında imzalanır ancak barış halklar tarafından gerçekleştirilir. Bugün yaptığımız bu sürecin sonu değil aksine bir başlangıçtır” dedi. İsrail Dışişleri Bakanı, ülkesinin tüm komşularıyla barış istediğini  ifade etti.

‘Sınav’ aşıldı

Lapid’in yaptığı ziyaret hem kendi ülkesi hem de Arap dünyası için bir dönüm noktası. Daha önce İsrailli bakanlar Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret etse de Lapid, BAE’ye resmi görevde giden en üst düzey yetkili oldu. Ziyaretin sembolik öneminin yanı sıra, İsrail ile Gazze arasında Mayıs ayında yaşanan gerilimden sonra gerçekleşen ilk resmi temas olma özelliği de var. Gazze’de yaşananlar İsrail ve BAE arasında yeni filizlenen ilişkiler için ciddi bir sınav olmuştu. Bu sınavın aşıldığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

İsrail ile BAE, 15 Eylül 2020’de Beyaz Saray’da düzenlenen törenle ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalamıştı. Binyamin Netanyahu, ülkesindeki seçimlerden hemen önce geçen mart ayında Abu Dabi’de temaslarda bulunmak istemiş ancak Ürdün ile yaşanan hava sahası krizi ve İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları nedeniyle bu ziyaret gerçekleşmemişti.

Biden’dan ‘nükleer silah’ güvencesi

ABD Başkanı Joe Biden, iktidarı boyunca İran’ın asla nükleer silah sahibi olamayacağı konusunda İsrail’e güvence verdi. Biden, 9 Temmuz’da görevinden ayrılacak olan İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile Beyaz Saray’da bir araya geldi ve ülkesinin İsrail’e sarsılmaz desteğini bir kez daha dile getirdi. Biden, İsrail’in yeni Başbakanı Naftali Bennett’i de yakın zamanda ağırlamak istediğini kaydetti.