Dünya Pakistan karıştı: İmran Han’a terör soruşturması

Pakistan karıştı: İmran Han’a terör soruşturması

23.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İmran Han’a konuşmaları nedeniyle terör soruşturması başlatılırken, muhalefet Han’ın gözaltına alınmasının ‘kırmızı çizgileri’ olduğunu belirtti.

Pakistan karıştı: İmran Han’a terör soruşturması

Pakistan polisi, Nisan ayında güven oylamasıyla görevden alınan eski başbakan İmran Han hakkında, “polisi ve yargı mensuplarını tehdit ettiği” gerekçesiyle soruşturma başlatıldığını duyurdu. İmran Han hakkında, terörle mücadele yasasına dayanılarak soruşturma başlatıldı.

Haberin Devamı

İmran Han, iç politikada gerginliğin arttığı bir dönemde, Cumartesi günü yaptığı hükümet karşıtı konuşmada güvenlik güçleri ve yargı sistemi çalışanlarını tehdit etmekle suçlanıyor. BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, polisin soruşturma başlatıldığına yönelik açıklamasının ardından destekçileri Han’ın evinin önünde toplandı, Han’ın tutuklanması durumunda “Başkent’i ele geçirme yemini” etti. Öte yandan Pakistan muhalefeti, İmran Han’ın gözaltına alınmasının ‘kırmızı çizgileri’ olduğunu belirtirken, bu ihtimale karşı yetkilileri uyardı. İmran Han’ın partisi Pakistan Adalet Hareketi’nin (PTI) önde gelen isimleri, binlerce kişinin İslamabad’a gelip “liderlerini koruması” için çağrıda bulundu.

‘Hazır olun’ dedi

Haberin Devamı

Nisan ayında muhaliflerine karşı haftalar süren mücadele sonrası nihayetinde güven oylamasıyla görevden alınan Han, o dönemden bu yana sıkça hükümeti ve orduyu eleştiren konuşmalar yapıyor. Cumartesi günü yaptığı konuşmada da, kendisine çok yakın olduğu bilinen ve şu an ‘isyana teşvik’ suçlamasıyla gözaltında olan danışmanlarından birinin işkence gördüğünü iddia etti. İslamabad Emniyet Müdürü ve savcıyı gözaltı ve kötü muameleden dolayı ‘kınadığını’ belirten Han, “Size karşı harekete geçeceğiz, hazır olun” derken bu ifadeler, ‘devlet görevlilerini alenen tehdit etmek’ suçu altında sayıldı.