Dünya Pelosi Tayvan’da!

Pelosi Tayvan’da!

03.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dün tüm dünya nefesini tuttu ve Nancy Pelosi’nin uçağının nereye ineceğine kilitlendi. Tüm riskleri alan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı, dün Tayvan’ın başkenti Taipei’ye indi.

Pelosi Tayvan’da

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin gerçekleştirdiği Asya turunun en kritik ayağı tahmin edildiği üzere gerçekleşiyor. Pelosi dün Malezya ziyaretinin ardından uçağına bindi ve Tayvan’a gitti. Pelosi’nin Asya gezisine ilişkin ofisinden yapılan açıklamada, ziyaret programında Singapur, Malezya, Japonya ve Güney Kore yer alırken, Tayvan ise belirtilmemişti. 

Haberin Devamı

Nitekim Çin, Pelosi’nin ziyareti öncesi Tayvan Boğazı’na savaş uçakları gönderdi. Çin uçak gemileri CNS Liaoning ve CNS Shandong limanlarından ayrıldı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, “ABD, Çin’in egemenlik haklarından doğan güvenlik çıkarlarını hafife almanın bedelini ödeyecek ve sorumluluğunu taşıyacaktır” açıklaması yaptı. 

Çin ordusu Tayvan’a en yakın noktalarda askeri tatbikatlar yapmaya başlarken, Fujian açıklarında gerçek mermiler ateşlendi. Çin’e yanıt olarak Tayvan tarafı da Çin’den gelebilecek ani bir saldırıya karşı askeri güvenlik önlemlerini artırdı. Öte yandan, Taoyuan Uluslararası Havaalanı kurumundan yapılan açıklamada Pelosi’nin Tayvan ziyaretini durdurmak için havaalanına patlayıcılar yerleştirildiğine ilişkin tehdit mailleri alındığı bildirdi. Polis, asılsız tehditlerin kaynağını araştırmaya devam ederken havalimanındaki güvenlik önlemlerini artırdı. 

Haberin Devamı

Çin’in Pelosi’nin uçağına karşı askeri bir önlem alabileceği dahi iddia ediliyordu. Çin ordusu, muhtemel bir ziyaretin ‘ciddi sonuçları olacağı’ uyarısında bulunmuştu. Çin’de bazı isimler uçağın düşürülmesi yönünde açıklamalar yapmıştı. 

Jetler havalandı! 

Tüm bunlara rağmen Pelosi dün tartışmalı ziyareti gerçekleştirdi. Pelosi’nin uçağı tüm dünyanın takip ettiği bir yolculuk sonrası Tayvan’ın başkenti Taipei’ye vardı. Pelosi’nin Tayvan’a ineceği belli olunca Tayvan medyası Çin savaş uçaklarının Tayvan boğazı üzerinde havalandığını aktardı. Dört Amerikan savaş gemisi bölgeye yönlendirildi. 

Pelosi’nin yarın Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve bazı üst düzey yetkililer ile bir araya geleceği, öğle saatlerinde de ülkeden ayrılacağı tahmin ediliyor. Tayvan’da ziyaret için geniş güvenlik önlemleri alınırken, Ulusal Polis Teşkilatı da ziyaret için özel korumalar görevlendirdi. 

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, konuyla ilgili yaptığı son açıklamada, Çin’in “askeri provokasyonlarda” bulunabileceğini ve gövde gösterisi yapabileceğini söyledi. Kirby, Çin’in bu durumda Tayvan yakınlarında füzeler atabileceğini ya da hava veya deniz kuvvetlerinin kapsamlı faaliyetlerde bulunabileceğini belirtti. “ABD Temsilciler Başkanı’nın istediği yere gitme hakkı var” diyen Kirby, Çin’i, Pelosi’nin ziyaretini “krize çevirmemesi” yolunda uyardı. 

Haberin Devamı

Tayvan’ı kendi topraklarının parçası olarak kabul eden Çin yönetimi, ‘barışçıl yeniden birleşme’ adı altında Tayvan’ın kontrolünü ele geçirmeyi isterken, bunun için güç kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtiyor. 

Büyükelçi çağrıldı  

Pelosi’nin ziyaretiyle ilgili ABD’nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns, Çin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Xie Feng, “Sonuçları son derece ciddi. Çin asla boş boş oturmayacak” dedi. 

Çin’e sert muhalefet

Nancy Pelosi, uzun bir süredir Çin yönetimine sert eleştirileriyle biliniyor. 4 Haziran 1989’da Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda demokrasi yanlısı gösteriler Çin ordusu tarafından kanlı bir şekilde bastırılmıştı. Pelosi, katliamdan iki yıl sonra Tiananmen Meydanı’nı ziyaret etmiş ve bir grup Kongre üyesiyle birlikte “Demokrasi için ölenler anısına diye pankart asmıştı. Çin’i kınayan bir karar tasarısına öncülük eden Pelosi, Tiananmen’i her zaman katliam olarak niteledi.

Yazarlar