Dünya Pençşir için kritik günler! Taliban'a kafa tutuyorlar

Pençşir için kritik günler! Taliban'a kafa tutuyorlar

05.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Taliban, direnişin devam ettiği Pençşir’i ele geçirdiğini öne sürdü ancak bu Ulusal Direniş Cephesi tarafından kısa sürede yalanlandı. Bölgede çok yoğun çatışmalar yaşandığı ifade ediliyor

Pençşir için kritik günler Talibana kafa tutuyorlar

Taliban kontrolüne geçen Afganistan’da, direnişi sürdüren tek vilayet olan Pençşir için kritik önemde günler yaşanıyor. Taliban’ın vilayete yönelik saldırı başlatmasının ardından son durum ile ilgili çelişkili bilgiler geliyor.

Haberin Devamı

Taliban kaynakları önceki akşam ‘direnişin son kalesi’ olarak nitelendirilen Pençşir vilayetini ele geçirdiğini iddia etti. Reuters’a konuşan bir komutan, “Allah’ın izniyle Afganistan’ın tamamını kontrol ediyoruz. Pençşir’de bela yaratanlar yenildi ve artık bizim komutamızda” dedi. Bu açıklamalarının ardından Taliban militanları başkent Kabil’de havaya ateş açarak kutlama yaptı. Ateş açılarak düzenlenen kutlamalarda en az 17 kişi hayatını kaybetti, 41 kişi yaralandı. Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahit ise havaya ateş açarak yapılan kutlamalara tepki gösterdi. Ölümler sonrası Taliban’ın havaya ateş açılmasını yasakladığı öğrenildi.

 

‘TESLİM OLMAYACAĞIZ’

Ancak Taliban’ın zafer açıklamaları kısa süre sonra yalanlandı. Afganistan eski cumhurbaşkanı yardımcısı ve Ulusal Direniş Cephesi liderlerinden Emrullah Salih, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Direniş devam ediyor ve edecek. Toprağımla, toprağım için ve şerefimi korumak için buradayım” ifadelerini kullandı. Salih, ayrıca Tolo News’e açıklamasında Pençşir’i terk ettiği iddiasını da yalanladı ve iddiaların ‘yalan ve düşman propagandası olduğunu’ belirtti. Pençşir’de olduğunu kanıtlayan bir video paylaşan Salih, durumun zor olduğundan şüphe olmadığını fakat vadinin kontrolünü hala ellerinde tuttuklarını vurgularken, teslim olmayacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

Ulusal Direniş Cephesi lideri Ahmed Mesud ise, korkmuş çocukların elleriyle kulaklarını kapattığı bir fotoğraf paylaşarak, vilayetin Taliban tarafından ele geçirildiği iddiasını yalanladı. Mesud, “Kabil’deki küçük çocuklar havaya ateş açılmasından korkuyor. Pençşir fethedilmediyse, havaya ateş etmeye ne lüzum var?” dedi. Çatışmalarda çok sayıda savaşçının hayatını kaybettiği belirtilirken, Ulusal Direniş Cephesi Sözcüsü Fehim Daşti BBC’ye yaptığı açıklamada, 50 kadar Taliban savaşçısını esir aldıklarını söyledi.

KIŞA KADAR DİRENMELİ

Önümüzdeki günlerin vilayetin geleceği açısından oldukça kritik olduğu ifade ediliyor. Taliban’ın yeni hükümeti açıklamadan önce Pençşir’deki direnişi ezmek istediği belirtiliyor. Bununla birlikte direnişin soğukların başlamasına kadar vilayeti tutması durumunda Taliban’ın kış aylarında Pençşir’i alması çok zor. Mesud ve Salih önderliğindeki direniş birkaç hafta daha Taliban’a karşı koyabilirse, güç toplamak için en azından 5 ay daha kazanmış olacaklar.

Haberin Devamı

HAVAALANI İŞLER DURUMDA

Katar’ın Afganistan büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Katarlı teknik ekibin Kabil havaalanını işler duruma getirdiği ve pistin yardım uçakları için hazır olduğu duyuruldu. Bununla birlikte ülkede ilk iç uçuşlar da başladı. Ülkenin bayrak taşıyıcısı Ariana Afgan Hava Yollarına ait yolcu uçağı dün Kabil’den Mezar-ı Şerif’e uçtu.