Dünya Peşmerge Kerkük’e üç aşamalı planla dönmeye hazırlanıyor

Peşmerge Kerkük’e üç aşamalı planla dönmeye hazırlanıyor

08.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tartışmalı bağımsızlık referandumu sonrası Kerkük’ten çekilmek zorunda kalan peşmerge, kente dönmek için Bağdat’tan olumlu sinyal aldı. Kürt gruplar ise, yeni vali konusunda uzlaşmaya vardı

Peşmerge Kerkük’e üç aşamalı planla dönmeye hazırlanıyor

Peşmerge güçlerinin tartışmalı bölgeler içinde yer alan Kerkük’e geri dönmesi konusunda Irak Savunma Bakanlığı ile Peşmerge Bakanlığı arasında oluşturulan ortak komite çalışmalarında son aşamaya gelindi. Tasarı halindeki rapora göre, peşmergenin Kerkük ve tartışmalı bölgelere dönüşü üç aşamada gerçekleşecek. Birinci aşamada, bölgede bulunan K1 askeri üssünde ortak operasyonlar odası oluşturulacak. Oda, üçü Kurdistan Demokratlar Partisi (KDP) diğer üçü Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden (KYB) olmak üzere altı üst düzey yetkiliden oluşacak.

Haberin Devamı

İkinci aşamada, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ve merkezi hükümet tartışmalı bölgelere 2017 Ekim’inden sonra konuşlandırılan merkezi hükümet güçleri ile peşmerge personelini tartışmalı bölgelerden kademeli olarak azaltacak. Diğer aşamada ise, peşmerge ve merkezi hükümet güçleri, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin korunmasını ortak üstlenecek. Yerel güvenlik ise, federal polis ve federal içişleri bakanlığı bünyesindeki diğer güçlerin sorumluluğunda olacak. Plan; Kerkük, Diyala, Ninova ve Selahaddin eyaletlerindeki tüm tartışmalı bölgeleri kapsayacak. Kürt yönetiminin, seçilecek yeni valinin Kürt gruplarından olmasına yönelik talebi de kabul gördü. Bu kapsamda eski Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin başkanlığında bir araya gelen KDP ve KYB yönetimi, Kerkük’e atanacak valiyi tartışmaya açtı.

Haberin Devamı

Araplar tepkili

Kerkük Arap Meclisi Üyesi Hatem et-Tai, peşmergenin Kerkük’e dönmesi ve Kürt vali atanmasını kabul etmeyeceklerini açıkladı. Arap ve Türkmenleri gözardı ederek kentle ilgili alınacak tek taraflı kararların kabul edilmeyeceğini ifade eden Tai, Kerkük sorununun siyasi pazarlık haline getirilmek istendiğini söyledi.

Türkmenleri ve Arapları elde ettikleri haklarını korumaya davet eden Tai, Kerkük’ün bir kez daha Kürt siyasi partilerinin ve bu partilere bağlı güvenlik güçlerinin kontrolüne geçmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Bağdat yönetimini Kerkük’e karşı esnek davranmakla eleştiren Tai, üyelerinin çoğunun KDP ile KYB’den oluştuğu Kerkük İl Meclisi’nin çalışmalarının dondurulmasını talep etti.