Dünya Pompeo: Yeni cevaplar almaya çalışıyoruz

Pompeo: Yeni cevaplar almaya çalışıyoruz

14.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’dan Kaşıkçı cinayetini işleyenlerin sorumlu tutulmasına ilişkin görüşmelerin süreceği mesajı verdi ve cinayetle ilgili yeni cevaplar almaya çalıştıklarını söyledi.

Pompeo: Yeni cevaplar almaya çalışıyoruz

Ortadoğu turunun bir sonraki ayağı olan Suudi Arabistan ziyareti öncesi açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Veliaht Prensi Selman’dan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini işleyen kişilerin “sorumlu tutulmasını” isteyeceklerini kaydetti. Pompeo, Katar’ın başkenti Doha’da mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani ile bir araya geldikten sonra düzenlediği basın toplantısında, “Veliaht Prens ve diğer yetkililerle cinayeti işleyenlerin hesap vereceğinin teminatı konusunu görüşmeye devam edeceğiz” dedi. Cinayetin kabul edilemez olduğunu tekrarlayan Pompeo, “Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’dan yeni cevaplar almaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı. Her iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin durumuna da değinen ABD’li Bakan, “Aramızdaki ticari ilişkiler istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Bizimle birlikte olan birçok Amerikalı iş adamının bu derin ilişkilerde etkisi var” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

‘Yaşıyor olabilirdi’

Öte yandan, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) eski çalışanı Edward Snowden, Suudi Arabistan’ın, İsrail’in NSO Grup yazılım firmasından aldığı “Pegasus” adlı casus yazılım teknolojisiyle insanları takip ettiğini, Riyad yönetiminin Kaşıkçı cinayetinde de aynı teknolojiye başvurduğunu iddia etti. Snowden, İsrail’in “Yedioth Ahronoth” gazetesinde yayınlanan röportajında, “Eğer NSO, Pegasus teknolojisini, geçmişi insan hakları ihlalleriyle dolu Suudi Arabistan’a satmamış olsaydı Cemal Kaşıkçı şu an hayatta olabilirdi” dedi.

Katar ile anlaşma

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Katar ile “ABD’nin emniyeti için kilit önemdeki” El Udeyd Hava Üssü’ndeki askeri varlığın artırılmasında anlaştıklarını duyurdu. Pompeo, “Katar, ABD’nin 13 bin askerini ağırlıyor. Katar’a minnettarız” dedi. Pompeo, “Katar ile El Udeyd Hava Üssü’ndeki varlığımızın artırılması hususunda mutabakata vardık. Katar, ABD’nin terörle mücadele çabalarını güçlendiriyor ve DAEŞ ile mücadelede önemli bir üye” diye konuştu.