Dünya Protokol krizine açıklık getirdi

Protokol krizine açıklık getirdi

09.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB başkanlarının Türkiye ziyareti sırasında uygulanan protokolde, AB tarafının talepleri ve telkinlerinin karşılandığını bildirdi. Kaynaklar, AB içinde yaşanan krizin sorumluluğunun Türkiye’ye atıldığını belirtiyor.

Protokol krizine açıklık getirdi

 

Ecem Toplar / Ankara

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Ankara’da Salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptıkları görüşme sırasında uygulanan protokol düzeni Avrupa’da tartışma yaratırken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuya açıklık getirdi.

Çavuşoğlu, Kuveytli mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında, AB Komisyonu Başkanı ile Konsey Başkanı’nın Türkiye ziyaretlerine ilişkin bir soruyu da yanıtladı. Ziyaret esnasında basına yansıyan protokol mevzusuna ilişkin, Türkiye’nin son derece haksız ithamlarla karşılaştığını belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin köklü bir devlet olduğunu, her düzeyde sıklıkla ziyaret düzenlediğini ve misafir ağırladığını vurguladı. Çavuşoğlu, “Özellikle Türkiye’de yapılan görüşmeler, uluslararası protokol kuralları ve Türk misafirliği çerçevesinde olur. Ziyaretler öncesinde protokol ekipleri bir araya geldi ve görüşmeler yaptı. Görüşmede uygulanan protokolde AB tarafının talepleri ve telkinleri karşılanmıştır. Yani AB tarafının telkinleri doğrultusunda böyle bir oturma düzeni ayarlanmıştır. Nokta. Bunu, Türkiye’ye yönelik bu ithamlar olmasaydı bu kadar net açıklamayacaktık” dedi. Çavuşoğlu, “Türkiye yaptı” yönünde söylemler bulunduğunu anımsatarak, AB’nin iç uygulamalarına girmek istemediğini, ziyaretler öncesinde protokol ekiplerinin bir araya geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ekibi gelmedi

Milliyet’in diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre de, ziyaret öncesinde AB Konsey Başkanı Michel’in protokol ekibi Ankara’ya gelerek, Dışişleri Bakanlığı protokolcüleriyle planlama yaptı. Krizin odağındaki isim olan von der Leyen’in protokol ekibi ise, Türkiye’ye gelmedi ve yapılan planlamaya dahil olmadı. Kaynaklarca, tüm bu planlama sürecinde Türkiye’nin AB’nin plan ve düzenine müdahale etmediği belirtilirken, aslında kamuoyunda ve uluslararası basında yaratılan Türkiye algısının yalan olduğu, AB Konseyi ve Komisyonu arasındaki rekabetin Türkiye’ye taşındığına dikkat çekildi. Görüşme sırasında von der Leyen’ın ayakta kalması Avrupa’da tepki çekmişti. Avrupa Komisyonu, AB’nin yürütme organı ve başkanı, protokol açısından AB Konseyi Başkanı ile eşit pozisyonda.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bunun dışında, geçen yıl aralık ayında düzenlenen AB Liderler Zirvesi’nden bu yana Türkiye-AB ilişkilerinin daha pozitif bir atmosfer içinde ilerlediğine dikkati çekti. Çavuşoğlu, “Hem baş başa hem de heyetlerle görüşmelerde her iki taraf da açık bir şekilde düşüncelerini, beklentilerini ifade ettiler. Verimli ve faydalı bir görüşme oldu” dedi. Türkiye’nin AB’den somut beklentilerinin en üst düzeyde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dile getirildiğini aktaran Çavuşoğlu, “artık somut adımların atılması gerektiğini de vurguladık” diye konuştu.

Michel: Ziyaretin önemini gölgelediği için üzgünüm

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Ankara’da Salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptıkları görüşme sırasında uygulanan protokol düzeninin, ziyaretin önemini gölgelemesinden üzüntü duyduğunu bildirdi. Michel, protokol düzeniyle ilgili medyada kendisine yönelik eleştiriler ve sorgulamalar üzerine yaptığı açıklamada, “Bazı görüntüler benim duruma duyarsız kaldığım izlenimi yarattı. Bunlar gerçeği yansıtmamaktadır. Saygı ilkeleri benim için esas önemdedir” dedi. Michel, Türk yetkililerin protokol kurallarını katı şekilde uyguladıklarını belirtirken, Avrupa Komisyonu Başkanı’na farklı ve daha az önem verilir şekilde davranıldığını öne sürdü.