Dünya Putin Ekim ayını işaret etti! Kazakistan ve Rusya hazırlanıyor

Putin Ekim ayını işaret etti! Kazakistan ve Rusya hazırlanıyor

19.08.2022 - 22:09 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in Soçi'de bir araya gelmesinin ardından, 2 ülkenin ortak askeri tatbikat yapacağı duyuruldu.

Putin Ekim ayını işaret etti Kazakistan ve Rusya hazırlanıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın en yakın müffetiklerinden olan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'i Soçi'de ağırladı.

Haberin Devamı

Görüşme öncesinde açıklama yapan Putin ülkeler arası ekonomik ilişkilere değinerek, "Geçtiğimiz yıl yüzde 34,4 büyüyen ticari ciromuz bu yılın ilk 5 ayında yüzde 9,8'e ulaştı. Ülkeler arasında gerçekleşen karşılıklı yatırımlarda Rusya'nın yatırımları 17 milyar dolara, Kazakistan'ın yatırımları ise 4 buçuk milyar dolar düzeyine yükseldi" dedi.

Konuşmasının devamında iki ülke arasındaki stratejik ilişkilere de değinen Putin, "Ekim ayında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıl dönümünü kutlayacağız. Dışişleri ve savunma bakanlıklarımız, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) kapsamında ortak tatbikatlar da dahil çeşitli etkinliklerin hazırlığını yapıyor" ifadelerini kullandı.

Putin Ekim ayını işaret etti Kazakistan ve Rusya hazırlanıyor

Tokayev de bu yıl Kazakistan'ın başkanlık edeceği Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) zirvesinden bahsederek, "Bu yıl Kazakistan, BDT zirvesine başkanlık ediyor. Ekim ayında BDT zirvesi yapılacak. Özellikle Rusya, BDT'de önemli bir rol oynadığından, kişisel katılımını çok önemsiyoruz. Ayrıca Kazakistan ve Rusya, dünyanın en uzun kara sınırına sahip. Bu sınır tamamıyla belirlenmiş durumda" dedi.

Haberin Devamı

"ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ'NE SALDIRILAR BÜYÜK BİR FELAKETE YOL AÇABİLİR"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırılar büyük bir felakete yol açabilir" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Liderlerin görüşmedeki ana gündem maddesi yine Ukrayna'da süren çatışmalar oldu. Kremlin Basın Servisi, Rusya lideri Putin'in, Macron'a hitaben yaptığı konuşmada Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki gelişmelere değindiğini aktardı. Açıklamada, "Ukrayna çevresindeki durum çeşitli yönlerle ele alındı. Vladimir Putin, özellikle Zaporijya Nükleer Santrali topraklarının Ukrayna ordusu tarafından sistematik olarak bombalanmasının, radyasyon kirliliğine yol açabilecek büyük ölçekli bir felaket riski içerdiğini vurguladı. Liderler, nükleer santraldeki gerçeklerle ilgili durumu yerinde değerlendirebilecek bir Uluslararası Atom Enerjisi (IAEA) misyonunun mümkün olan en kısa sürede gönderilmesinin önemine dikkat çekti. Rus tarafı, kurum müfettişlerine gerekli yardımı sağlamaya hazır olduğunu teyit etti" denildi.