Dünya Putin: Harkov’u alma planımız yok

Putin: Harkov’u alma planımız yok

18.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ukrayna’daki savaş devam ederken, son dönemde gündem Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov çevresinde yaşanan çatışmalar.

Putin: Harkov’u alma planımız yok

Rus ordusu sınıra yakın bir bölgede bulunan Harkov yönünde yeni bir cephe açmış ve son haftalarda ilerleme sağlamıştı. Ukrayna, Rusya’yı geçen hafta kara saldırısı başlattığı Harkov’un Vovçansk kasabasında sivilleri öldürmek ve gözaltına almakla suçladı. İçişleri Bakanı İgor Klimenko, “Rus askerleri sivilleri esir alıyor” dedi ve istihbarat raporlarının Ukraynalıların şehri tahliye etmesine izin verilmediğine işaret ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Tampon bölge istiyor

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin ziyaretinin son gününde Ukrayna’da devam eden savaşla ilgili açıklamalarda bulundu. Rusya’nın Harkov’u ele geçme amacının olup olmadığının sorulması üzerine, Putin, “Orada yaşananlar Ukrayna’nın hatası. Çünkü Belgorod da dahil sınır bölgelerimizdeki yerleşimlere ateş açtılar ve açmaya devam ediyorlar. Orada siviller ölüyor. Bu çok açık. Doğrudan şehir merkezine ve yerleşim yerlerine ateş ediyorlar. Bu devam ederse bir güvenlik bölgesi, bir tampon bölge oluşturmak zorunda kalacağımızı söyledim. Şimdi bunu yapıyoruz. Harkov’u alma planımız yok” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun son bir haftada Ukrayna’nın Harkov Bölgesi’nde bulunan 12 yerleşim biriminde kontrolü sağladığını açıkladı.

Haberin Devamı

Putin: Harkov’u alma planımız yok

Olimpiyatlarda ateşkes yok!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa’da bu yaz yapılacak olimpiyat oyunları esnasında tüm dünyada çatışmalara ara verilmesi çağrısına olumsuz karşılık verdi. Putin, olimpiyat oyunlarına Rus atletlere yönelik uygulamalara dikkat çekerken, “Uluslararası spor yetkilileri olimpik prensiplere kendileri uymuyor” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, olimpiyat oyunları için bir ateşkes önerisini yeniden gündeme getirmişti.

NATO askeri Ukrayna’ya doğru

Son dönemde NATO üyesi Estonya ve Litvanya gibi ülkelerin Ukrayna’ya asker gönderebilecekleri yönünde açıklamalar büyük ses getirirken, NATO’nun da Ukrayna toprakları içinde askeri eğitim verme olasılığı belirdi. Son dönemde Ukrayna ordusu cephede oldukça zorlanırken, New York Times’ın aktardığına göre Ukrayna, bu gelişmeler karşısında ABD’den ve NATO müttefiklerinden 150 bin yeni askeri daha hızlı konuşlandırabilmek için cepheye daha yakın eğitim verilmesini talep etti. ABD’nin şimdilik talebe olumsuz baktığı ancak önümüzdeki dönemde bunu kabul edebileceği ifade ediliyor.