Dünya Putin, Şoygu'yu neden görevden aldı? Savaşın ‘ekonomisi’ daha ağır bastı

Putin, Şoygu'yu neden görevden aldı? Savaşın ‘ekonomisi’ daha ağır bastı

14.05.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu görevden alması büyük ses getirdi.

Putin, Şoyguyu neden görevden aldı Savaşın ‘ekonomisi’ daha ağır bastı

Putin’in, 12 yıldır bu görevi sürdüren Şoygu’nun yerine, Başbakan Yardımcısı ve ekonomist olan Andrey Belousov’u ataması da tartışma yarattı.  Görev değişikliği Rus ordusunun doğu Ukrayna’da ilerlediği ve kuzeydoğu Ukrayna’daki Harkov’a yönelik yeni ve büyük bir taarruz başlattığı dönemde gerçekleşirken, Belousov’un göreve getirilmesi, Putin’in Ukrayna savaşını ekonomik boyutuna artık daha fazla önem vereceğini gösteriyor. Zira Belousov’un bir askeri deneyimi yok. Putin, Ukrayna Savaşı’ndaki rolüne yönelik getirilen eleştirilere karşın hep Şoygu’nun yanında durmuştu. Şoygu, geçen yıl Rus paralı asker grubu Wagner’in patronu Yevgeni Prigojin tarafından savaşın gidişatına dair ağır şekilde eleştirilmiş, Wagner, Moskova’ya bu nedenle darbe girişiminde bulunmuştu.

Haberin Devamı

RUSYA  ORDUSU CEPHEDE İLERLİYOR

Savaşta yoğun çatışmaların sürdüğü bir döneme girilmiş gözüküyor.

Rus ordusu Ukrayna’nın doğusunda ciddi ilerlemeler kaydederken, Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’a doğru ilerleyişi sürdürüyor. Rus birlikleri dün Harkov’un Vovchansk kasabasına üç yönden saldırdı. Rus askerlerinin, mühimmat sıkıntısı yaşayan Ukrayna ordusunun savunma hattını bazı bölgelerde rahatça kırdığı ifade ediliyor. Ukrayna ise, Rusya’nın Belgorod kentine hava saldırılarını sürdürüyor. Son hava saldırısı sonucunda çok katlı bir apartman bloğunun bir bölümü kısmen çöktü. Saldırıda 19 kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

GÖREVE NEDEN BİR EKONOMİST GETİRİLİYOR?

Şoygu'nun yerine askeri deneyimi az olan Belousov'un getirilmesinin, Putin'in Ukrayna Savaşı'nı ekonomiden bağımsız düşünmek istememesi olarak yorumlanıyor.

Haberin Devamı

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Putin'in Savunma Bakanlığı için sivil bir ismi teklif etmesinin bu görevin "yenilik gerektirdiğinin" bir göstergesi olduğunu söyledi.

Peskov, Rusya'nın son dönemdeki halinin, gayri safi yurtiçi hasılanın büyük kısmının askeri harcamalara ayrıldığı 1980'lerdeki Sovyetler dönemine benzemeye başladığını da vurguladı.

Bunun sonucu olarak Rusya ekonomisiyle askeri harcamaların daha bütünlükçü bir yaklaşımla ele alınması zorunluluğunun belirdiğini söyleyen Peskov, "Yeniliklere daha açık olan savaş meydanının da kazananı olur" dedi.

BBC Rusya editörü Rosenberg de bu görevlendirmenin, "Kremlin'in değişen önceliklerini gösterdiği" görüşünde.

İlk kez 2000 yılının Mayıs ayında Rusya Devlet Başkanı olan Putin, Mart ayında yapılan başkanlık seçimlerinde oyların %87'sinden fazlasını aldı ve geçen hafta yemin ederek 5. dönem başkanlık görevine başladı.

Putin'in yeni dönemde, anayasal olarak, kabinede değişikliğe gitmesi ya da varolan bakanları yeniden ataması zorunluluğu bulunuyor.

Putin tarafından teklif edilen ve parlamentoda kabul edilmesi kesin olan kabine değişikliklerinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'sa mevcut rolünü korudu.