Dünya Putin ‘uzun savaşa’ hazırlanıyor

Putin ‘uzun savaşa’ hazırlanıyor

12.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD istihbaratı, Ukrayna’da istediği sonuca ulaşamayan Rusya lideri Putin’in ‘uzun savaşa hazırlandığını’ öne sürdü.

Putin ‘uzun savaşa’ hazırlanıyor

Ukrayna’da “hızlı bir zafer” parolasıyla işgal harekatına başlayan Rus liderliğinin, artık bundan umudu kestiği ve uzun bir savaşa hazırlandığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Avril Haines, Senato’da düzenlenen “Dünya Genelindeki Tehditler” isimli oturumda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in planıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Putin’in Ukrayna’da “uzatılmış bir savaş için” hazırlık yaptığının altını çizen Haines, “Ruslar Ukrayna’nın doğusunda askeri başarı elde etseler bile bu savaşı sona erdirmeyecek. Zira Putin’in Donbas’ın da ötesinde amaçlara ulaşmak için uzatılmış bir savaşa hazırlık yaptığını değerlendiriyoruz” dedi.

Haines’in söz ettiği ilk bölgeler ise, daha önce uzmanların da işaret ettiği Moldova ve Ukrayna’nın güney kıyıları. Haines, Putin’in Transdinyester ve Odessa’da güçlü bir mobilizasyona ihtiyacı olduğunu ve bunu yapmadan istediğini gerçekleştiremeyeceğine inandıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Harkov’da ilerleme

Bu arada sahadan gelen haberler de Ukrayna ordusunun kritik noktalarda kazanım yaptığına yönelik. Ukrayna birliklerinin, özellikle Harkov çevresinde ilerleyişi sürdürdüğü ifade ediliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus birliklerinin kademeli olarak Harkov’dan geri itildiğini duyururken, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, topraklarımızı ve halkımızı kurtarmak için her şeyi yapıyor. Herson, Melitopol, Berdyansk, Mariupol ve diğer tüm şehirlerimizi kurtarmak için” ifadelerini kullandı.

Güney cephesindeyse Rus kontrolündeki Herson’da dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. Rus “Tass” haber ajansı, Herson’da Kremlin yanlısı güçlerin Putin’den Rusya’nın bir parçası olarak kabul edilmeyi talep edeceğini aktardı.

40 milyar dolarlık yardım geliyor

ABD istihbaratından gelen açıklamanın kısa süre sonrasında ABD’den Ukrayna’ya yönelik yeni yardım kararı açıklandı. ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Joe Biden’ın Ukrayna için talep ettiği 33 milyar dolarlık yardım paketini 40 milyar dolara çıkaran kararı onayladı. Söz konusu fonun büyük bölümünün Ukrayna savunmasına ayrılacağı açıklandı. Eski Rusya devlet başkanı Dimitry Medvedev ise, ABD’nin Ukrayna’ya göndereceği 40 milyar dolarlık yardım paketini Rusya’ya karşı açılmış bir “vekalet savaşı” olarak tanımladı.

Haberin Devamı

Josep Borrell Türkiye’yi övdü

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Türkiye’nin Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için sergilediği arabuluculuk çabalarını överek “Türkiye iyi iş çıkardı” ifadesini kullandı. Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya ile iyi ilişkileri olduğunu vurgulayan Borrell, “Bu süreçte Türkiye oldukça iyi bir iş çıkarıyor. İki tarafla da iyi ilişkileri var ama arabuluculuk mevzusunda elbette en iyisi BM’nin devreye girmesidir” dedi.