Dünya Putin yine Batı’yı suçladı

Putin yine Batı’yı suçladı

22.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya lideri Putin, ulusa sesleniş konuşmasında yine Batı’yı suçladı. Ukrayna’daki savaşı Batı’nın başlattığını öne süren Putin, ABD ile Rusya arasındaki nükleer silahsızlanma anlaşmasını da askıya aldığını açıkladı.

Putin yine Batı’yı suçladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün merakla beklenen ulusa sesleniş konuşmasını gerçekleştirdi. Putin konuşmasının çoğunda daha önceki söylemlerini tekrarlardı ve Ukrayna’da başlattığı işgal harekatının “Batı’nın kışkırtması sonucu” olduğunu öne sürdü. Putin, “özel operasyon” diye adlandırdığı savaşı Ukrayna’daki Nazi tehdidine karşı başlattığı ve bu gerginliği askeri düzeye tırmandıranın Batı olduğu tezlerini yineledi. Putin, Ukrayna’nın Rus toprağı olduğu fikrini de tekrarladı ve Batı’nın “Şimdi Ukrayna adını taşıyan tarihi topraklarını” koparıp almaya uğraştığını iddia etti.

Haberin Devamı

Savaş alanında Rusya’yı yenmenin imkansız olduğunu iddia eden Putin, “Ukrayna’ya ne kadar uzun menzilli silah sevk edilirse tehdidi sınırlarımızdan o kadar uzaklaştıracağız” ifadesini kullandı. Rus lider, Batı’nın ülkesini bölme girişimlerine asla izin vermeyeceklerini, Rus halkının çoğunluğunun Ukrayna savaşına destek verdiğini söyledi. Putin, Donbas bölgesiyle ilgili sorunları barışçı yollardan çözmeyi denediklerini ama Batı’nın yalan söylediğini belirtti.

Putin yine Batı’yı suçladı

Putin: Ekonomi daha iyi

Yaklaşık iki saat süren konuşmasında Batı ülkelerinin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına da değinen Putin, bunların etkisiz kaldığını ve Batı’nın yaptırımlarla sadece kendisini cezalandırdığını iddia etti. Putin, Rus ekonomisinin uzmanların öngördüğünden daha iyi bir şekilde bu yaptırımlara direndiğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

Sosyal konularda da konuşan Putin, yine Batı’yı suçladı ve Batılı ülkelerde çocuk istismarının kabul görmeye başladığını ve rahiplerin eşcinsel evliliklere izin verdiğini iddia etti. Rusya’da Ukrayna savaşına karşı çıkanları ‘hain’ olarak nitelemeyi sürdüren Putin, “Rusya’ya ihanet etmeyi seçenler yasa önünde hesap verecekler” tehdidinde bulundu.

Nükleer silahsızlanma anlaşmasını askıya aldı

Putin, konuşmasının sonunda ABD ile Rusya arasındaki ikili nükleer silahsızlanma anlaşmasını (Yeni START) askıya aldığını açıkladı. Anlaşmadan çıkmadıklarını, askıya aldıklarını belirten Putin, “Anlaşmaya geri dönmeden önce Fransa ve İngiltere’nin potansiyelini değerlendirmemiz gerekecek” dedi. Putin ayrıca ABD’nin nükleer testler yapması durumunda kendilerinin de bu testleri gerçekleştireceklerini duyurdu. Putin, “Küresel eşitliğin yok edilebileceğine ilişkin yanılsamaya kapılmalarını istemeyiz” dedi. Rusya ile ABD arasında yürürlükte kalan son büyük silah kontrol anlaşması olan Yeni START 2010’da imzalanmış, 2021’de uzatılmıştı.

Putin’in açıklamasının ardından konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Putin’in kararından üzüntü duyduğunu belirtti ve kararı gözden geçirme çağrısı yaptı. Stoltenberg ayrıca Ukrayna’daki savaşın Rusya tarafından başlatıldığını belirtti ve “Bugün de açık ettiği gibi Putin daha fazla savaş için hazırlanıyor” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Rusya’nın kararının talihsiz ve sorumsuzca olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Putin yine Batı’yı suçladı

‘Ukrayna’ya sarsılmaz desteğimiz sürecek’

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya destek vermeye devam edeceklerini belirterek “Ukrayna asla Rusya için bir zafer olmayacak” dedi.

Biden, Ukrayna’ya düzenlediği sürpriz ziyaretin ardından Polonya’ya geldi. Başkent Varşova’daki Kraliyet Kalesi’nin bahçesinde kurulan sahnede konuşan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Rusya’nın Ukrayna topraklarından geri çekilmek zorunda kalacağını belirterek, “Yaşasın özgür Ukrayna. Yaşasın NATO, yaşasın Polonya” dedi. Duda’nın ardından sahneye çıkan Biden ise, “Bir yıl önce, dünya Kiev’in düşüşüne hazırlanıyordu. Kiev’den yeni geldim ve Kiev’in güçlü olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Biden, Putin’in NATO’nun parçalanacağını ve bölüneceğini düşündüğünü belirterek, “Bunun yerine, NATO her zamankinden daha birleşmiş durumda. Enerjiyi silahlandırabileceğini, Avrupa’nın kararlılığını kırabileceğini düşündü. Ama biz Avrupa’nın Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını sona erdirmek için çalışıyoruz. Hiç şüphe olmasın. Ukrayna’ya desteğimiz sarsılmayacak, NATO bölünmeyecek ve yorulmayacak. Başkan Putin’in toprak ve güç hırsı sona erecek ve Ukrayna halkının ülke sevgisi galip gelecek. Ukrayna, Rusya için asla bir zafer olmayacak, asla” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

G7: İlhakı tanımayacağız

Öte yandan G7 Dışişleri Bakanları tarafından yapılan ortak açıklamada, Rusya, Ukrayna’daki savaşı durdurmaya çağırılarak, “Rusya’nın sözde ilhaklarını ve sahte referandumlarını asla tanımayacağız” denildi.