Dünya Putin'e kötü haber! Kabul eden ülke çıkmadı

Putin'e kötü haber! Kabul eden ülke çıkmadı

29.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rus işgali altındaki Ukrayna topraklarında düzenlenen referandumlar sonrası Rusya’ya katılım başvurusu yapılırken, müttefikleri dahi Rusya’nın bu adımına sıcak bakmadı.

Putine kötü haber Kabul eden ülke çıkmadı

Moskova yönetiminin Ukrayna’da işgal ettiği topraklarda düzenlediği referandumlarda beklendiği gibi “Rusya’ya katılım” yönünde sonuç çıkarken, sonuçlar büyük tepki çekiyor. Ukrayna’da işgal edilen bölgelerdeki Rusya yanlısı yetkililer, Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya’da yapılan referandumlarda zafer ilan etti. Ancak referandumların Rusya dışında tanınması beklenmiyor.

Haberin Devamı

Oylamalar uluslararası kabul görmediğinden, süreç, seçim hilesi açısından bağımsız olarak izlenmedi. NATO, Avrupa Birliği (AB) ve diğer uluslararası kurumların yanı sıra çok sayıda ülke, referandumların yasa dışı olduğunu belirtip sonuçları kabul etmezken, Rusya’nın müttefiklerinden bile bu yönde açıklamalar geliyor.

PUTİN’E GİTTİLER

Birleşmiş Milletler (BM), referandumun uluslararası hukuka göre “halk iradesinin gerçek bir ifadesi” veya “yasal” olmadığını belirtti. BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Dicarlo, “Halkın iradesini temsil ettiğini iddia ederken başka bir devletin topraklarının bir devletçe zorla alınmaya çalışılmasına meşruiyet kazandırmayı amaçlayan tek taraflı eylemler, uluslararası hukuka göre yasal olarak kabul edilemez” dedi. AB de, düzenlenen referandumun organizatörlerine yaptırım uygulanacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Moskova, müttefiklerinden bile aradığı desteği bulamadı. Çin’in BM Büyükelçisi Zhang Jun, Ukrayna’daki referandum sonrası yaptığı açıklamada “tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi” çağrısında bulundu. Öte yandan referandum sonuçlarının açıklanmasından sonra Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinde Rusya’nın atadığı isimler, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e resmi katılım başvurusunda bulundu.


Putine kötü haber Kabul eden ülke çıkmadı

YENİ YAPTIRIMLAR

Referandumların ardından dün AB, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları da duyurdu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından sunulan yeni yaptırım paketinde bazı Rus ürünlerine ithalat yasağı ve Rusya’ya önemli teknolojilerin ihracatının yasaklanması bulunuyor. Yeni teklifte üçüncü ülkelere satılan Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması gibi tedbirler de yer alıyor.

KUZEY AKIM ARTIK KULLANILAMAZ!

Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Avrupa’ya taşıyan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında görülen gaz sızıntısı büyük sansasyon yaratırken, iki boru hattının geleceği parlak gözükmüyor. Danimarka’dan yapılan son açıklamada, boru hatlarındaki hasarların giderilmesinin mümkün gözükmediği ifade ediliyor. Alman istihbarat kurumlarının da, Kuzey Akım-1 hattının her iki kolu ve Kuzey Akım-2’nin bir kolunun sonsuza dek kullanılmaz hale geldiğini düşündüğü ifade edildi. NATO ve AB, Kuzey Akım boru hatlarında “sabotaj” olarak adlandırdıkları eylemlerin ardından kritik altyapıyı koruma gereğini vurguladı. Brüksel, daha fazla saldırı olması durumunda misilleme uyarısında da bulundu.

Haberin Devamı

Putine kötü haber Kabul eden ülke çıkmadı

PESKOV: APTALLIK

Öte yandan boru hatlarında sabotaj ihtimaline dair sert açıklamalar yapıldı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, boru hatlarındaki sızıntıya dair yaptığı açıklamada, “Mevcut tüm bilgiler, bu sızıntıların kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu gösteriyor” diyerek üstü kapalı Moskova’yı işaret etti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Rusya’nın boru hatlarına yönelik olası sabotajda parmağı olduğuna yönelik suçlamaları ‘aptallık’ olarak nitelendirerek, “Biz doğal gaz tedarik yollarımızı kaybettik” dedi. Peskov ayrıca olası bir sabotajla ilgili ABD’yi işaret etti. Rus istihbaratının olayla ilgili soruşturma başlattığı açıklanırken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin sızıntıları görüşmek üzere cuma günü toplanacağı bildirildi.

Haberin Devamı

‘RUSYA’YI DERHAL TERK EDİN!’

Kısmi seferberlik kararı nedeniyle Rusya’dan kaçışlar sürüyor. Sınır kapılarında kilometrelerce kuyruklar oluşurken, Moskova’nın, ülkeden askerlik çağındaki erkeklerin kaçışını önlemek için ülke sınırlarına askerler gönderdiği belirtildi. Rus devlet medyasına göre ülkeden kaçmak için sınırda sırada bekleyen bazı Rusya vatandaşlarına askere alım kağıtları verildi. Gürcistan sınırında araç kuyrukları sürerken, bu ülkede Rusya’dan göçü protesto için yer yer gösteriler düzenlendi.

Öte yandan ABD’nin Moskova Büyükelçiliği, güvenlik uyarısı yayımlayarak Amerikan vatandaşlarını derhal Rusya’yı terk etmeye çağırdı. Rusya’nın, kısmi seferberlik kapsamında ABD vatandaşlığını tanımayabileceği ifade edilen açıklamada, “Rusya’dan ayrılmak istiyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bağımsız düzenlemeler yapmalısınız” denildi.