Dünya Putin'e yaptırım!

Putin'e yaptırım!

27.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olası işgalinin “dünyayı değiştireceğini” söyleyen ABD Başkanı Joe Biden, böyle bir durumda da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e “kişisel yaptırım” uygulayabileceklerini ifade etti.

Putine yaptırım

Ukrayna kriziyle ilgili ABD ve Rusya arasında yaşanan gerilim devam ederken, Rusya'ya yönelik yaptırım açıklamaları da hız kazandı. Nitekim ABD Başkanı Joe Biden, olası yaptırımlar konusunda çok dikkat çekici bir açıklamaya imza atarak, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali durumunda Devlet Başkanı Vladimir Putin'e kişisel yaptırımlar uygulamayı düşünebileceklerini belirtti. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının "2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük işgal olacağını" ve "dünyayı değiştireceğini" söyleyen Biden, mevcut yaptırım hazırlıklarına direkt olarak Putin'i hedef alan yaptırımların da eklenebileceğini belirtti. Biden, Moskova'nın işgal hamlesinin tüm dünya için ciddi sonuçları olacağını söyledi ve "Hiçbir NATO üyesi, NATO'nun kendilerine yardıma gelip gelmeyeceği konusunda endişe duymasın" dedi.

Haberin Devamı

Putine yaptırım

Amerikan mühimmatının Ukrayna’ya sevkiyatı sürüyor. Bu sevkiyatın askeri satış kapsamında olduğu açıklaması yapılmıştı.

'ACI VERİCİ DEĞİL YIKICI'

Putin'e kişisel yaptırım açıklaması büyük ses getirirken, Kremlin'den buna yanıt gecikmedi. Açıklamada böylesi bir adımın etkisiz ve "yıkıcı" olduğu belirtildi. DW Türkçe'nin aktardığına göre, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, bu tehdidin değersiz olduğunu belirterek üst düzey Rus yetkililerin malvarlıklarını ülke dışına çıkarmasının zaten yasak olduğunu söyledi.

Peskov bu adımın diplomatik çabalara ciddi zarar vereceğini söylerken, "Siyasi olarak bu, acı verici değil, yıkıcı" diye konuştu.

Rusya'da muhalifler, Putin'in gizli tuttuğu ciddi bir mali varlığı olduğunu savunuyor.

Haberin Devamı

Putine yaptırım

RUSYA’NIN TALEPLERİNE RET

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın talep ettiği güvenlik garantilerine ilişkin ABD’nin yazılı yanıtlarını ilettiklerini açıkladı. Yanıt, ABD’nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan tarafından Rusya Dışişleri Bakanlığı’na şahsen iletildi. Blinken, yanıtta, Ukrayna’nın NATO’ya katılmasının yasaklanması yönündeki talebe karşılık hiçbir taviz vermediğini vurguladı. ABD böylelikle, Rusya’nın, NATO’nun Doğu Avrupa’daki birliklerini geri çekmesi ve Ukrayna’nın NATO’ya dahil edilmeyeceğinin garantisinin sağlanması yönündeki taleplerini reddederek silahsızlanma ve karşılıklı güven oluşturma konularına odaklanmayı önerdi.

Daha sonra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Moskova’nın güvenlik garantilerine ilişkin teklifine yazılı yanıtlarını ilettiklerini duyurdu. Stoltenberg, ittifakın önerilerinin ABD’nin tekliflerine paralel şekilde ilerlediğini belirterek, “Rusya, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova’daki, bu ülkelerin rızası olmadan konuşlandırdığı kuvvetlerini çekmeli” ifadelerini kullandı.

YETERLİ ASKER YOK

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, ülke sınırındaki Rus askeri sayısının “büyük bir saldırı için yeterli olmadığını” söyledi. Kuleba, Rusya’nın ülkelerini her an işgal edebileceğine yönelik kaygıların abartılı olduğunu söylerken, bununla birlikte Rusya’yı ülkesinde panik yaratmaya çalışmakla suçladı. AFP’nin aktardığına göre, Kuleba, Rusya’nın ülke sınırına yığdığı birliklerin, topyekun bir saldırı için yeterli olmadığını söyledi. Rusya’nın Ukrayna sınırına 100 bin asker yığdığı öne sürülüyor.