Dünya Putin'in 4 ölümcül hatası! CIA direktörü tek tek sıraladı

Putin'in 4 ölümcül hatası! CIA direktörü tek tek sıraladı

09.03.2022 - 12:43 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna işgalinin Putin'in istediği gibi gitmediğine ilişkin açıklamalar her geçen gün artıyor. Daha önce Rusya büyükelçiliği de yapmış olan CIA direktörü, "Putin hızlı bir askeri zafer kazanacağını sanıyordu" diyerek Rus liderin hesap hatalarını anlattı.

ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı direktörü Scott Berrier, Ukrayna işgalinde hayatını kaybeden Rus asker sayısının 2 ve 4 bin arasında olduğunu açıkladı. Rus kanadı geçtiğimiz günlerde bu rakamın 500 civarında olduğunu söylerken, Kiev yönetimi kayıpların 12 bine ulaştığını belirtmişti. 

Haberin Devamı

'HER KONUDA YANILDI'

Berrier, ABD'nin tahmininin istihbarat ve açık kaynak raporlamalaraya dayandığını belirterek, "Planları çok kötüydü" ifadesini kullandı. Aynı saatlerde ABD'nin istihbarat teşkilatı CIA'in en tepedeki isminden çok kritik açıklamalar geldi. CIA Direktörü William Burns Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Vladimir Putin'in beklentilerinin çok gerisinde kaldığını ve Rus liderin askeri operasyonları tırmandırmasının muhtemel olduğunu vurguladı. Burns, Rus liderin hatalarını şöyle sıraladı:

Putinin 4 ölümcül hatası CIA direktörü tek tek sıraladı

Putin, Ukrayna'nın zayıf olduğunu varsaydı, Avrupa'nın dikkatinin dağınık olduğunu ve güçlü bir tepki vermeyeceğine güvendi, Rusya ekonomisinin yaptırımlara dayanmaya hazır olduğunu düşündü ve Rusya ordusunun modernize edildiğine inandı. 2005'ten 2008'e kadar ABD'nin Rusya büyükelçisi olarak görev yapan Burns, "Her konuda yanıldığı kanıtlandı" dedi.

Haberin Devamı

'KIZGIN VE HÜSRANA UĞRAMIŞ DURUMDA'

Burns, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi huzurunda verdiği ifadede, "Putin'in şu anda kızgın ve hüsrana uğramış olduğunu düşünüyorum. Muhtemelen saldırganlığını ikiye katlayıp Ukrayna ordusunu sivil kayıplara aldırmadan ezmeye çalışacak" dedi ve ekledi: "Askeri planlaması ve varsayımları, yaşananların aksine hızlı ve kesin bir zafere dayanıyordu."

Bugün sabah erken saatlerde Ukrayna Savunma Bakanlığı, Harkov yakınlarındaki çatışmalarda bir Rus generalin öldürüldüğünü duyurmuştu. Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başkanlığı'nın açıklamasına göre 41'nci Ordu Başkan Yardımcısı Tümgeneral Vitali Gerasimov'la birlikte bazı üst düzey subaylar da öldü. BBC bu iddiayı bağımsız kaynaklara doğrulatamadı. Rus yetkililer de açıklama yapmadı.