10.01.2022 - 16:37 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Rus birliklerinin güç durumdaki hükümeti desteklemek için Kazakistan'a sevk edilmesi, hem Batı'ya hem de diğer eski Sovyet cumhuriyetlerine açık bir sinyal gönderiyor: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın 'dokunulmaz etki alanı' olarak gördüğü şeye karşı oluşan hiçbir tehdide tahammül etmeyecek.
Ülke liderinin talebi üzerine Kazakistan'a girişi, Gürcistan, Belarus, Ukrayna ve başka yerlerde Kremlin'le uyumlu liderleri destekleyerek bu ülkeleri Rusya'ya daha da yakınlaştırmayı amaçlayan yaklaşık 15 yıllık Rus müdahaleciliğinin son adımı.
PUTİN'İN MİRASI
Putin'in eski Sovyet sahasında Rus hegemonyasını yeniden tesis etme kararlılığı, büyük ölçüde SSCB'nin yıkılmasının 'büyük bir jeopolitik felaket' olduğu görüşüne dayanıyor.
Analistler, Putin'in Rusya ile eski Sovyet cumhuriyetleri arasındaki işbirliğinde karşılıklı yararlar gördüğünü ve NATO'nun, Avrupa'nın doğusuna doğru genişlemesini reddetmeye kararlı olduğunu söyledi.
Analistler ayrıca, Rus Devlet Başkanı'nın ülkesini hem saygı duyulması hem de korkulması gereken bir süper güç olarak konumlandıracak bir miras bırakmaya hevesli olduğunu vurguladı.
Uzmanlar, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in Rusya'nın bölgesel düzen ve istikrarının koruyucusu rolünde olduğunu belirtti.
RUSYA 'SADECE YARDIM ETMEK' İSTİYOR
Tokayev, ülkesindeki akaryakıt fiyatlarındaki artışa yönelik öfkenin yol açtığı şiddetli protestoları bastırmak için askeri yardım istedi. Kremlin lideri ülkeye binlerce asker gönderdi.
Moskova'daki yetkililer ve Kremlin destekçileri, Rusya'nın 'kardeş komşu ülke'ye sadece yardım teklifinde bulunduğunu, Kazakistan'da sorunun yasal olarak ve diyalog yoluyla çözülmesi için çaba göstereceği konusunda ısrar ediyor.
Son yıllarda, bazı eski uydu devletlerin vatandaşları durgun ekonomileri, demokratik özgürlüklerin eksikliğini ve yozlaşmış liderliği protesto ederken, Rusya'nın komşularındaki bir dizi kriz, Moskova'nın Orta Asya'dan Doğu Avrupa'ya uzanan ülkeleri daha yakından entegre etme çabalarını baltaladı.
Ukrayna, Gürcistan ve Moldova gibi ülkelerde artan Batı yanlılığını endişeyle izleyen Kremlin, nihayetinde muhalifleri bastırmak ve Rus yanlısı tarafları desteklemek için müdahale etti.