Dünya Pyongyang kül olacak

Pyongyang kül olacak

12.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güney Kore yönetiminin Kuzey Kore’den gelmesi muhtemel bir saldırı karşısında Pyongyang’ı ‘yok edecek bir planı’ olduğu ortaya çıktı

Pyongyang kül olacak

Güney Koreli askeri bir kaynak, Kuzey Kore’nin nükleer saldırı işaretleri göstermesi durumunda Seul’un Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’ı ‘yok edecek bir planı’ olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Güney Koreli Yonhap haber ajansına konuşan kişi, “Pyongyang’ın her yeri, balistik füzelerle ve yüksek patlayıcı gücü olan mermilerle tamamen yok edilecek. [...] Şehir küle dönecek, haritadan silinecek” dedi.

Güney’de özeleştiri

Kuzey Kore yönetiminin cuma günü yaptığı beşinci nükleer başlık denemesi komşu ülkelerde de hissedilen 5.3 şiddetinde bir deprem yaratmıştı. Güney’in Kuzey tarafından sıklıkla kullanılan ‘retorik ve tehditkar’ taktiğe başvurduğunu söyleyen İngiliz basın kuruluşu BBC’nin Seul muhabiri Steve Evans, Güney’de hükümetin Kuzey’le ilgili politikalara yönelik iç eleştirilerin arttığını, ‘Çünkü insanların Seul Yönetimi tarafından izlenen siyasetin, Kuzey’in nükleer hevesinden vazgeçirmeye yetmediğini düşündüğünü’ söyledi.

Haberin Devamı

Uluslararası toplum, Pyongyang’ın ‘en büyük nükleer deneme’ olarak tanımladığı gelişmeye vereceği yanıtı tartışırken, ABD Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Japonya ve Güney Kore’nin uyguladığı yaptırımlardan başka yaptırımlar da hazırladığını açıkladı. Japonya yönetimi de dün yaptığı açıklamada Kuzey Kore’nin ‘kışkırtıcı’ hareketlerine gereken cevabın verileceğini belirtti.

‘Tehditler gülünç’

Pyongyang yönetimi ise dün ‘ülkeye yönelik yapılan tehditler’ için “anlamsız yaptırımlar... gülünç” ifadelerini kullandı. Devlete ait haber ajansı KCNA’ya açıklama yapan Dışişleri Bakanı, “Obama’nın ekibi bugüne kadar yürüttüğü işe yaramaz yaptırımla hayli gülünç” şeklinde konuştu.

BM’nin K. Kore’ye banka, seyahet ve ticaret konularında yaptırım kararları bulunuyor.