Dünya ‘Radikal vaatler’ gerçekleşiyor!

‘Radikal vaatler’ gerçekleşiyor!

26.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Koltuğa oturduktan sonra birbiri ardına önemli adımlar atan Trump, Obama’nın üç kez veto ettiği petrol boru hattı, Meksika duvarı projesini jet hızıyla onaylarken, mültecilere vize yasağını ise kısa sürede hayata geçirmesi bekleniyor...

‘Radikal vaatler’  gerçekleşiyor

ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyasında söz verdiği “radikal kararları”, henüz daha başkanlığının ilk haftasında bir bir hayata geçirmeye başladı. Barack Obama’nın 6 yıl bekleterek üç kez veto ettiği “Keystone XL” boru hattı projesini ilk haftadan imzalayan Trump, Meksika sınırına duvar inşa edilmesi projesini de imzaladı. Trump, dün Twitter hesabından “ulusal güvenliğe” ilişkin bazı adımlar atmaya başlayacağını duyururken, bu adımların arasında Meksika sınırına inşa edilecek duvarın da bulunduğunu duyurdu. Yeni Başkan’ın seçim kampanyası sırasında “Yapamaz” diye sırt çevrilen vaatlerine sadık kalması, çevreci ve mülteci haklarını savunan kitlede büyük rahatsızlık yaratıyor.

Obama döneminde “öncelik” haline gelen “çevre korumasına” ilişkin atılmış adımları tersine çevirmeye başlayan Trump, imzaladığı kararnameyle önceki yönetimin kabul etmediği “Keystone XL” ve “Dakota” petrol boru hattı projelerinin hayata geçirilmesi talimatını verdi.

Ve Meksika’ya duvar

Obama, Kanada’dan ülkenin güneyine ham petrol taşınmasını öngören Keystone XL boru hattı projesini Kongre’nin onayına rağmen 6 yıl masasında bekletmiş, üç kez de veto etmişti. Hattın geçtiği bölgenin 19. yüzyılda yapılan bir anlaşmayla kendilerine verildiğini söyleyen bir Kızılderili kabilesi, ABD hükümetine dava açarak projeyi durdurmuş, federal temyiz mahkemesi de, söz konusu kararı ekimde iptal etmişti.

Trump, seçimlerden önce vaatleri arasında yer alan Meksika sınırına örülecek duvarla ilgili emri imzaladı. Trump duvarın parasını Meksika’ya ödeteceğini açıklamış, Meksika ise bunu kabul etmeyeceğini duyurmuştu. Trump’ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki 7 ülkeden gelen mültecilerin kabulunün geçici durdurulması ve bu ülkelerin vatandaşlarına verilen vizelerin geçerliliğinin askıya alınmasını içeren bir kararname de yayınlayacağı belirtiliyor.

5 bin yeni sınır güvenliği çalışanını işe alacağı açıklanan Trump’ın, 2017’nin ilk yarısında ülkeye alınacak mülteci sayısını yarıya indireceği ifade edildi. Kongre kaynakları ve göç uzmanlarına göre Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen vatandaşlarının ABD vizeleri askıya alınabilecek. Trump’ın mültecilerin girişini sınırlayan düzenlemelere ise haftasonuna kadar imza atması bekleniyor.

Bu arada Trump, Şikago’da artan suç oranları nedeniyle bölgede “olağanüstü hal” ilan edebileceğini ima etti. Trump, Twitter’dan “Şikago cinayet rakamlarını düşüremezse, federalleri yollarız”dedi.

Olmayacak iş!

Daha seçim kampanyası sırasında Kuzey Kore’yi bir tehdit olarak gördüğünü söyleyen Donald Trump ile Kore lideri Kim Jong Un’un birlikte gezdiğini düşünmek, hayal ötesi olsa gerek. Ancak “benzerleri”, bunu gerçek yapmayı başardı. Howard ve Dennis adlı bu “benzerler”, Hong Kong’da bir klip için halkın arasına karışınca büyük ilgi çekti.

Satışları patladı!

ABD Başkanı Donald Trump ve ekibinin seçim kampanyası ve sonrasında yaptığı “yanlış ve kanıtlanamayan” açıklamaların ardından, George Orwell’in “1984” romanı en çok satılanlar listesine tekrar girdi. İlk kez 1949’da basılan kitabın satışı, Trump’ın yemin törenine katılanların sayısı konusunda yapılan tartışmanın ardından rekor seviyeye çıktı. Trump’ın Sözcüsü Sean Spicer, yemin törenine katılımın tarihin en yüksek seviyesinde olduğunu söylerken, törende çekilen fotoğraflar bunun tersini gösteriyordu.

Yazarlar