Dünya Refah’a operasyon tepkisi büyüyor

Refah’a operasyon tepkisi büyüyor

11.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah’a operasyon düzenleme planları uluslararası kamuoyunda gittikçe artan bir tepkiyle karşılandı. Netanyahu ise dört Hamas taburunun Refah’ta bulunduğunu belirterek operasyonu savundu.

Refah’a operasyon tepkisi büyüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ  - İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü savaş devam ederken, çok sayıda sivilin sığındığı Refah kentine yönelik operasyon hazırlığı tüm dünyada endişe yaratıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarınca yapılan tüm uyarılara rağmen orduya Gazze’nin güneyindeki Refah kenti ve bölgesine girilmesi için plan sunmalarını emretti. İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada “Dört Hamas taburunu Refah’ta bırakarak Hamas’ı ortadan kaldırma savaş hedefine ulaşmak mümkün değil. Tam tersine Refah’taki yoğun hareketliliğin, sivillerin çatışma alanlarını boşaltmasını gerektirdiği açıktır” açıklaması yapıldı. 

Haberin Devamı

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, 6 Şubat’ta gazetecilere yaptığı açıklamada “Uluslararası insani hukuka göre, yoğun nüfuslu bölgelerin ayrım gözetmeksizin bombalanması savaş suçu teşkil edebilir” diyerek Refah’ın nüfusunun 5 kat arttığına dikkat çekti. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ise “Bugün Refah’ın nüfusunu oluşturan 1 milyondan fazla insanın çoğu, akla hayale sığmayacak acılara katlandı. Nereye gitmeleri gerekiyor? Nasıl güvende kalacaklar?” açıklamasını yaptı. 

ABD istemiyor 

ABD de Refah’a yönelik bir operasyona kırmızı ışık yakmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, “ciddi bir planlama yapılmadan” Refah’a yapılacak bir İsrail operasyonunu desteklemediklerini açıklamıştı. Bununla birlikte ABD askeri yardımda bulunduğu ülkelerden savaş hukukuna uyma garantisi isteyeceğini duyurmuştu. ABD başkanı Joe Biden’ın imzaladığı kararnameye göre bu ülkelerden 180 gün içinde yazılı taahhüt talep edilecek. İsrail gibi aktif çatışma içindeki ülkeler içinse bu süre 45 gün olarak belirlendi. Kararnameye göre ABD’den silah yardımı alan ülkelerin, çatışma durumunda sivillere ABD’nin göndereceği yardımların teslim edilmesine dair bir güvence vermesi de gerekecek. 

Haberin Devamı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock de kente yapılacak saldırının insani bir felakete dönüşeceğini açıkladı. Baerbock, “Zaten Refah’taki acıların tarifi mümkün değil. Son derece dar bir alanda 1,3 milyon insan çatışmalardan korunmak için sığınak arıyor” ifadelerini kullandı. İngiltere de İsrail’e sivilleri ve evleri koruma çağrısı yaptı. 

‘Ramazan’a kalmasın’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Refah’a yönelik operasyonun Ramazan ayı başlamadan sona ermesini istediği ifade ediliyor. CNN’in İsrailli kaynaklara dayandırdığı habere göre, Netanyahu savaş kabinesine yaptığı açıklamada, operasyonun 10 Mart’a kadar sona ermesi gerektiğini söyledi. Netanyahu’nun ayrıca Hamas’ın son kalesi olarak gördüğü Refah’a İsrail ordusunun yakın zamanda gireceğini söylediği öğrenildi.

Haberin Devamı

BM: Kararlar ihlal ediliyor

Birleşmiş Milletler’in işgal altındaki topraklarla ilgili özel raportörü Francesca Albanese, İsrail’in iki hafta önce Uluslararası Adalet Divanı tarafından verilen ve Filistinlilerin haklarını korumak için acil adımlar atmasını gerektiren emirleri ihlal ettiğini söyledi. Albanese, şiddetin ve sivil altyapının yıkımının devam ettiğini ayrıca bunun Gazze’deki zorlu yaşam koşullarını daha da ağırlaştırdığını söyledi.