Dünya Refah’ta karar uygulanmıyor

Refah’ta karar uygulanmıyor

26.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Uluslararası Adalet Divanı’nın, Refah operasyonunun derhal durdurulması kararına rağmen İsrail ordusunun bölgeye yönelik saldırıları sürüyor. İsrail’de Başbakan Netanyahu’yu sert biçimde eleştiren muhalefet dahi UAD kararına karşı yönetimin arkasında durdu.

Refah’ta karar uygulanmıyor

Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD), Refah operasyonunun derhal durdurulması kararına rağmen İsrail ordusunun bölgeye yönelik saldırıları devam etti. İsrail, Refah ve Deyr el Balah kentlerine gece boyunca hava saldırıları düzenledi. AFP İsrail’in Refah’ta rotayı değiştirmeye hazırlandığına dair herhangi bir belirti göstermediğini vurgularken, Wafa haber ajansı UAD kararına rağmen saldırıların yoğunlaştığını vurguladı.

Haberin Devamı

Nitekim İsrail içinden gelen açıklamalar, UAD kararının uygulanmayacağı yönünde. Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ile yaptığı ortak açıklamada, UAD kararını eleştirerek “İsrail Refah bölgesinde Filistinli sivil nüfusun tamamen ya da kısmen yok olmasına neden olabilecek yaşam koşulları yaratacak askeri operasyonlar gerçekleştirmemiştir ve gerçekleştirmeyecektir” dedi.

Muhalefet de tepkili

UAD kararıyla ilgili konuşan İsrail Savaş Kabinesi üyesi Bennty Gantz, “Sivil halka zarar vermemek için çaba göstermeye devam edeceğiz. Lahey mahkemesi yüzünden değil, her şeyden önce kim olduğumuz için” ifadelerini kullandı. Gantz bununla birlikte İsrail’in savaşı sürdüreceğini belirtti ve “İsrail, esirleri geri almak ve İsraillilerin güvenliğini sağlamak için Refah da dahil olmak üzere her zaman ve her yerde savaşacak” dedi. Gantz bu açıklamaları ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde de aktardı. Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ise “Lahey’deki Yahudi karşıtı mahkemenin alakasız kararına tek bir cevap olmalı: Refah’ın işgali, askeri baskının arttırılması ve Hamas’ın tamamen yenilgiye uğratılması” dedi. İsrail’de genelde Başbakan Binyamin Netanyahu’yu sert biçimde eleştiren muhalefet de bu konuda yönetimin arkasında durdu.

Haberin Devamı

Paris’te diplomasi

Sahada bunlar yaşanırken diplomasi alanında da kritik ve hareketli bir haftaya giriliyor. İsrail, ABD ve Katar’dan yetkililer İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes müzakerelerinin yeniden başlatılması ve taraflar arasındaki esir değişimini görüşmek üzere Fransa’nın başkenti Paris’te bir araya geldi. CIA Başkanı Bill Burns’ün de müzakereleri yeniden başlatmak amacıyla Paris’te İsrailli temsilcilerle bir araya gelmesini bekleniyor. Bununla birlikte Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da dört Arap ülkesinin dışişleri bakanlarıyla Paris’te toplantılar yaptı. Macron, Katar, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün yetkililerine ateşkes için bastırıyor. İsrailli yetkililer ise, bu hafta görüşmelerde ilerleme kaydedilebileceğini aktarıyor.

Haberin Devamı

Refah’ta karar uygulanmıyor

ABD gemileri karaya oturdu

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Gazze Şeridi’ne kurulan iskeleye insani yardım taşıyan 4 ABD gemisinin şiddetli rüzgar nedeniyle sürüklendiğini duyurdu. Gemilerin şamandıradan kurtularak

sürüklendiği aktarılırken, “2 gemi iskelenin yakınındaki sahile demirledi, diğer gemiler İsrail’in Aşkelon şehri yakınlarında karaya oturdu” denildi. İskelenin ise çalışır durumda olduğu vurgulandı.