Dünya Rus askerleri Ukrayna’ya girdi

Rus askerleri Ukrayna’ya girdi

22.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dünyanın kilitlendiği Rusya-Ukrayna krizinde korkulan oldu. Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladı. Rus askeri, Putin'in talimatıyla "barışı koruma" amacıyla Luhansk’a girdi.

Rus askerleri Ukrayna’ya girdi

Ukrayna krizi ve ABD ile Rusya arasındaki gerginliğin yanı sıra soruna diplomatik çözüm bulunması konusundaki arayışlar devam ederken, Kremlin, ani bir manevrayla farklı bir adım attı. Nitekim Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın, Moskova yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbas bölgesindeki Donetsk ve Luhansk’ın tanınmasına karar verdi. Söz konusu açıklama, Kremlin tarafından, Donetsk ve Luhansk’ın ayrılıkçı Rus liderlerinin Putin’e yaptıkları “halk cumhuriyetlerinin bağımsız ülkeler olarak tanınması” çağrısının ardından yapıldı.

Haberin Devamı

Putin'den operasyon emri

Bu kararın ardından ulusa sesleniş konuşması yapan Putin, Donbas’taki durumun çok kritik olduğu belirterek, “Ukrayna Rusya için sadece komşu bir ülke değil, aynı zamanda tarihin bir parçasıdır” dedi. Putin, Donbas bölgesinin tarihsel olarak Rusya toprağı olduğunu savunarak, Ukrayna krizini anlamak için tarihe başvurmak gerektiğini kaydetti. Rus lider, modern Ukrayna’nın tamamen Rusya tarafından oluşturulduğunu vurguladı, Ukrayna’nın Bolşevikler tarafından Rusya’dan koparılarak oluşturulduğunu anımsatarak “Kimse halka sormadı” dedi. Putin, ardından Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladı. Birkaç saat sonra Putin, yeni bir kararname imzalayarak Donetsk ve Luhansk'ta 'barış gücü' operasyonları için talimat verdi. Yapılan açıklamada, “Luhansk Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı'nın Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na ilettiği talep üzerine Rus Silahlı Kuvvetleri, Luhansk Cumhuriyeti topraklarında barışı koruma misyonları icra edecek" denildi. Talimatın ardından Rus askerlerinin Luhansk'a girdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Kiev'den BMGK'ya çağrı

Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, güvenliklerini sağlamak için Budapeşte Memorandumu kapsamında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) talepte bulundu. Kuleba, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin girişimiyle çatışmaları azaltmak ve Ukrayna’nın güvenliğini sağlamak için atılacak adımları görüşmek üzere Budapeşte Memorandumu’nun 6. maddesi kapsamında BMGK üyesi ülkelerden istişarelerde bulunmalarını resmen talep ettiğini bildirdi.

Rus askerleri Ukrayna’ya girdi

Putin’in kararı Donetsk ve Luhansk’ta sevinçle karşılandı. Ellerinde Rusya bayrakları taşıyan halk havai fişeklerle kutlama yaptı.

AB’den kınama

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, BM Güvenlik Konseyi’ni de acil toplantıya çağırırken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz Putin’in kararını kınadı. Avrupa Birliği (AB) de kararı kınayarak Rusya’ya yaptırım tehdidinde bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptıkları ortak açıklamada “Ukrayna’daki iki ayrılıkçı bölgenin tanınması, uluslararası hukukun, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve Minsk anlaşmalarının açık bir ihlalidir. AB ve ortakları, Ukrayna ile dayanışma içinde birlik ve kararlılıkla tepki gösterecek” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

ABD’den yaptırım

Rus lider Putin’in kararının ardından ABD ve Avrupa ülkeleri alarma geçti. ABD Başkanı Joe Biden, güvenlik ekibini Beyaz Saray’da topladı. Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, CIA Direkötrü Bill Burns, ülkede fedaral tatil olmasına karşın Beyaz Saray’a geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı açıklamada, Rusya’dan böyle bir hareket beklendiğini ve ABD’nin buna hemen yanıt vermeye hazır olduğunu belirtti. Psaki, Rusya’nın uluslararası taahhütlerini açıkça ihlal ettiğini ifade ederek, alınan ek önlemlerin yakın zamanda açıklanacağını belirtti. Psaki, “Başkan Biden yakında, ABD’li kişilerin Ukrayna’nın sözde Donetsk ve Luhansk bölgelerine veya bu bölgelerden yeni yatırım, ticaret ve finansmanı yasaklayacak bir Yürütme Kararı yayınlayacak. Bu karar ayrıca Ukrayna’nın bu bölgelerinde faaliyet gösterdiği belirlenen herhangi bir kişiye yaptırım uygulama yetkisi de sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Biden Zelenski’yle görüştü

Biden’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile 35 dakika süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi. Beyaz Saray’dan görüşme ile ilgili yapılan açıklamada Biden’ın Zelenski’yi yaptırım uygulama planı da dahil olmak üzere ABD’nin yanıtı konusunda bilgilendirdiği kaydedildi.

Ankara: Kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Rusya’nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz” denildi. Dışişleri açıklamasında şöyle denildi:“Rusya Federasyonu’nun, sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararı Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu gibi, Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına gelmektedir. Rusya’nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz. Bu vesileyle Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslarası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz.”

Haberin Devamı

NATO: Çatışmayı körükler

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin tanınmasını kınadığını bildirerek, “Bu, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü baltalamakta, anlaşmazlığa çözüm bulunmasına yönelik çabaları tüketmekte ve Rusya’nın da taraf olduğu Minsk Anlaşmasını ihlal etmektedir” dedi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2015’te Ukrayna’nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını teyit ettiğini hatırlatan Stoltenberg, “Donetsk ve Luhansk Ukrayna’nın parçasıdır. Moskova, ayrılıkçılara mali ve askeri destek sağlayarak Ukrayna’nın doğusundaki çatışmayı körüklemektedir. Rusya ayrıca bir kez daha Ukrayna’yı işgal için bahane sahnelemeye çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.